Η γενιά των baby boomer ορίζεται συνήθως ως αυτή που αποτελείται από τα άτομα που έχουν γεννηθεί ανάμεσα στο 1946 και το 1964. Όμως, έχει επικρατήσει να λέγεται και για νεότερα σε ηλικία άτομα, που ανήκουν σε επόμενες γενιές, αλλά που υιοθετούν έναν συγκεκριμένο, λίγο πιο «παλιακό», τρόπο συμπεριφοράς στην καθημερινότητά τους!

Το «Ok boomer!» έχει γίνει μία φράση που χρησιμοποιούμε συχνά από νεότερους ανθρώπους προς τους γονείς τους, τους καθηγητές, τους μεγαλύτερους ή γενικότερα όσους είναι πιο παραδοσιακοί και δεν έχουν προσαρμοστεί πλήρως στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής. Αυτή η φράση, ουσιαστικά, δηλώνει ότι αντιλαμβανόμαστε πως η σκέψη κάποιου έχει μείνει μερικές γενιές πίσω!

Τι γίνεται όμως με τους ίδιους του boomer; Πώς σκέφτονται τελικά εκείνοι και ποιες είναι μερικές από τις συνήθειές τους, που οφείλονται συχνά στη γενιά τους και σε εκείνους φαίνονται τελείως φυσιολογικές, αλλά κάνουν τους άλλους να… κριντζάρουν;

Το χάσμα ανάμεσα στις γενιές

Τι είναι αυτό στην ενέργεια των boomer που μερικές φορές απλά ενοχλεί; Είναι σύνηθες οι διαφορετικές ηλικιακές ομάδες να έχουν διαφορετικές ανάγκες και συνήθειες. Ίσως οι boomer που γνωρίζουμε να θεωρούν, για παράδειγμα, απαραίτητο να αφήσουν ένα πολύ μεγάλο φιλοδώρημα, αλλά να εξοργίζονται όταν πρέπει να πληρώσουν με κάρτα!

Ίσως πιστεύουν πως υπάρχει μόνο ένας σωστός τρόπος να γεμίζει κανείς το πλυντήριο πιάτων. Ίσως θεωρούν ότι η επαγγελματική πίστη έχει ακόμα αξία. Όποιο κι αν είναι το θέμα, είναι πιθανό να έχουν μια συγκεκριμένη άποψη, την οποία θεωρούν, όχι απλώς καλύτερη, αλλά «τη σωστή».

Η επικοινωνία και η σύνδεση είναι σημαντικές δυναμικές για την οικοδόμηση της κοινότητας και τη γεφύρωση του γενεαλογικού χάσματος και μερικές φορές η κατανόηση του τι ενοχλεί τις άλλες γενιές μπορεί να βοηθήσει στο να αρχίσει ένας διάλογος μεταξύ τους.

Οι boomer νομίζουν πως οι παρακάτω συνήθειες, όχι απλώς είναι ok, αλλά πως τους κάνουν και  ευγενικούς, κάτι που δεν επιβεβαιώνουν πάντα οι νεότερες γενιές, οι οποίες μπορεί ακόμη και να εξαντλούνται συναισθηματικά από αυτές, γι΄αυτό και τις περισσότερες φορές τους παρακαλούν να τις σταματήσουν.

Τηλεφωνούν όποτε θέλουν

Οι boomer μεγάλωσαν σε μια εποχή όπου τα σταθερά τηλέφωνα χτυπούσαν ξαφνικά και απρόσμενα. Για αυτούς, ένα τηλεφώνημα για να πεις «γεια» είναι ένδειξη ενδιαφέροντος και φροντίδας. Για μερικούς από τους νεότερους όμως, είναι σαν εισβολή. Πού είναι το προειδοποιητικό μήνυμα; Τίποτα δεν προκαλεί τόσο άγχος, όσο ένα απρόσμενο κουδούνισμα.

Η λύση είναι οι μεγαλύτεροι να προσπαθήσουν να μάθουν να στέλνουν μήνυμα πρώτα και οι νεότεροι να θυμούνται ότι, αν κάποιος τους καλεί, δεν είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν.

Η απρόσμενη επίσκεψη

Γίνεται ακόμη αυτό; Ευτυχώς όχι τόσο, όμως οι boomer έζησαν σε εποχές όπου οι επισκέψεις χωρίς ειδοποίηση ήταν φυσιολογικές. Ένας συγγενής μπορεί να περνούσε από τη γειτονιά. Ένας γείτονας μπορεί να χτυπούσε το κουδούνι με φρεσκοψημένα κεκάκια.

Σήμερα, οι άνθρωποι φυλάνε το σπίτι τους σαν φρούριο. Ένα κουδούνισμα προκαλεί αναστάτωση, ειδικά αν δεν περιμένουμε… παραγγελία απ’ έξω ή κάποιο δέμα! Στην περίπτωση που θέλουμε να επισκεφτούμε κάποιο δικό μας άτομο, καλό είναι να στέλνουμε ένα μήνυμα πρώτα.

Σχόλια για την εμφάνιση

Σε έναν κόσμο που ευαισθητοποιείται -ευτυχώς- όλο και περισσότερο για την εικόνα σώματος, τα σχόλια του τύπου «αδυνάτισες;» ή «γιατί δε χαμογελάς;» μοιάζουν παρεμβατικά. Κάποιοι από την παλαιότερη γενιά, ωστόσο, το βλέπουν σαν σημάδι ενδιαφέροντος. Οι νεότεροι, από την πλευρά τους, το βλέπουν σαν παραβίαση των προσωπικών τους ορίων.

Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι αν δεν έχουμε κάτι ευγενικό να πούμε, να μην πούμε τίποτα.

Ανεπιθύμητες συμβουλές

Με την ηλικία κάποιοι θεωρούν ότι έρχεται και η σοφία, αλλά πρώτον δεν συμβαίνει όλες τις φορές και δεύτερον δεν σημαίνει πως όλοι θέλουν να την ακούσουν. Ορισμένοι άνθρωποι από τη γενιά των boomer μοιράζονται συμβουλές από εμπειρία, αλλά για τους νεότερους μπορεί αυτές να μοιάζουν ακόμη και επικριτικές.

Ρωτήστε πρώτα «θες να σου πω τη γνώμη μου;» Είναι μια απλή κίνηση που δείχνει σεβασμό και προετοιμάζει τον άλλον.

Αλυσίδες μηνυμάτων

Θυμάστε τα αλυσιδωτά e-mail; Οι boomer είναι αυτοί που μάλλον ευχαριστώς θα το έκαναν ακόμη. Θα προωθούσαν memes ή μηνύματα που ζητούν να τα στείλει κάποιος σε 10 άτομα, θέλοντας να νιώσουν συνδεδεμένοι.Οι νεότεροι βρίσκουν αυτή τη συνήθεια απελπιστικά παρωχημένη.

Αν ανήκετε στη νεότερη γενιά, δείξτε κατανόηση. Αντί να ενοχληθείτε, βάλτε ένα reaction που δείχνει ότι είδατε το μήνυμα και δεν το απορρίψατε.

Μακροσκελείς επαγγελματικές συνομιλίες

Οι παλαιότερες γενιές βρίσκουν απαραίτητη τη συζήτηση. Ακόμη και στη δουλειά. Θέλουν να μιλάνε για όλες τις διαδικασίες αναλυτικά, με αποτέλεσμα να κουράζουν τους νεότερους συναδέλφους τους, που πιθανόν να μην έχουν όρεξη για ανάλυση και να θέλουν να είναι όλα πιο σύντομα και απλά.

Οι παλιότεροι μπορούν να μάθουν να προσαρμόζονται λίγο στο νέο μοντέλο επικοινωνίας, με το να αρκούνται πού και πού σε ένα emoji στο chat, ενώ οι νεότεροι να δείχνουν υπομονή και σεβασμό για τον χρόνο των άλλων.

Επαναλαμβανόμενα μηνύματα

Οι boomer, επειδή δεν αισθάνονται 100% άνετα με την τεχνολογία, συχνά στέλνουν διπλά μηνύματα, ρωτώντας «είδες το e-mail;» ή «έλαβες το μήνυμά μου;». Για τους νεότερους, αυτό μπορεί να είναι εκνευριστικό και αχρείαστο.

Λίγη κατανόηση και από τις δύο μεριές μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ τους.

Γενικότερα, όσο περισσότερο καταλαβαίνουμε τον άλλο, τόσο πιο κοντά θα έρθουμε! Και αν ανήκετε στους νεότερους, μην γελιέστε, κάποτε θα πει κάποιος και σε σάς… «Ok, boomer»!