Υψηλές θερμοκρασίες θα καταγραφούν και σήμερα Πέμπτη 17 Ιουλίου στην επικράτεια, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τοπικές νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 και το μεσημέρι – απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, σύμφωνα με την ΕΜΥ. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 36 με 38, τοπικά στα ανατολικά τους 39 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 32 με 34 και τοπικά τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα και για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες, αναμένονται ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες με κορύφωση της «εμμονικής ζέστης». Οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι η Τρίτη 22 Ιουλίου και η Τετάρτη 23 Ιουλίου. Τις ημέρες αυτές ο υδράργυρος ενδεχομένως να ξεπεράσει ακόμα και τους 43-44 βαθμούς.
«Τα πρώτα στοιχεία για την αρχή της επόμενης εβδομάδας δείχνουν σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, επομένως η τελευταία φάση αυτού του καύσωνα πιθανότατα να συνοδευτεί με πολύ υψηλές τιμές στις θερμοκρασίες, άνω των 42, 43 βαθμών από την αρχή της επομένης εβδομάδας μέχρι τα μέσα της περίπου», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ ανά περιφέρεια:
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και το μεσημέρι – απόγευμα στα παράκτια από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Τη νύχτα θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και πιθανώς στα ορεινά της Ηπείρου να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και το μεσημέρι – απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 και τοπικά 38 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στη Θεσσαλία και στα ορεινά των υπόλοιπων περιοχών θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι – απόγευμα στα παράκτια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 και τοπικά 39 βαθμούς, στις Σποράδες έως 31 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς και στην Κρήτη 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.
Αττική
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι – απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από αργά το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το μεσημέρι – απόγευμα στα παράκτια από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Τη νύχτα θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.