Πόσο σημαντικό είναι να νιώθει κάποιος σύνδεση με τους γύρω του; Πόση σημασία έχει το να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου; Μόνο στον εργασιακό χώρο, το 72% των εργαζομένων παγκοσμίως νιώθει αποσυνδεδεμένο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα.

Γι’ αυτό, δεν φταίνε μόνο οι αποστάσεις ή οι διαφορετικές ζώνες ώρας. Οι διαφορές ανάμεσα στις γενιές, τα στάδια της ζωής, τα αλλεπάλληλα μίτινγκ μπορούν να μας απομακρύνουν χωρίς να το καταλαβαίνουμε.

Η «αίσθηση του ανήκειν» φέρνει σύνδεση

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η «αίσθηση του ανήκειν» βρίσκεται ανάμεσα στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες, μαζί με την τροφή και την ασφάλεια. Δηλαδή το να θέλουμε να ανήκουμε κάπου, δεν είναι πολυτέλεια, αλλά βασική ανάγκη. Και σύμφωνα με μελέτη του Harvard που διαρκεί πάνω από 80 χρόνια, ο σημαντικότερος παράγοντας υγείας και ευτυχίας δεν είναι τα χρήματα ή η επιτυχία, αλλά η κοινωνική σύνδεση.

Είτε το δείχνει η σύγχρονη «εγωιστική» και «μοναχική» κοινωνία μας, είτε όχι, είμαστε φτιαγμένοι για να ανήκουμε. Η «αίσθηση του ανήκειν» είναι η συναισθηματική ανάγκη του ανθρώπου να αισθάνεται αποδεκτό μέλος μιας ομάδας. Δεν είναι απλώς το να μας καλέσουν σε ένα πάρτι ή μια συνάντηση, είναι το να ξέρουμε ότι μας θέλουν εκεί.

Σύνδεση και η δύναμη της οικογενειακής ταυτότητας

Κι όμως, το να «χτίσουμε» αυτή την αίσθηση, στο σπίτι ή στη δουλειά, μπορεί να φαίνεται δύσκολο. Από πού να αρχίσουμε; Μια λέξη θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα; Ναι, ίσως αυτή να είναι το επώνυμο της οικογένειας!

Αν για παράδειγμα, είμαστε μέλη μίας οικογένειας, μία ιδέα είναι σε μία φράση, για κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε ή για κάτι που μας χαρακτηρίζει, να χρησιμοποιούμε ως υποκείμενο της πρότασης το επίθετό μας για εμάς και τα αδέλφια μας ή για εμάς και τα παιδιά μας. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να πούμε κάτι σαν «εμείς οι Τάδε είμαστε πολύ καλοί μάγειρες» ή «εμείς οι Τάδε δεν λέμε ψέματα».

Έτσι μιλάμε σαν να είμαστε μία ομάδα και καταφέρνουμε να ερχόμαστε πιο κοντά, να συνδεόμαστε με τη συλλογική ταυτότητα της οικογένειάς μας, να νιώθουμε ότι έχουμε κοινές αξίες ή ενδιαφέροντα και εντέλει ότι ανήκουμε κάπου.

Το όνομα της ομάδας είναι η μαγική λέξη

Σήμερα, η «αίσθηση» του ανήκειν είναι πιο σημαντική από ποτέ στις επαγγελματικές ομάδες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της McKinsey & Company, η έλλειψη του να νιώθουν ότι ανήκουν για τους εργαζόμενους είναι ένας από τους τρεις βασικούς λόγους που παραιτούνται. Στην εν λόγω έρευνα, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες είπαν ότι δεν ένιωθαν ότι ανήκουν.

Συχνά υποτιμάμε το πόση δύναμη έχουν τα λόγια μας στη διαμόρφωση ταυτότητας. Μερικές φορές, η δημιουργία «αίσθησης του ανήκειν» ξεκινά και εδώ μία λέξη.

«Αίσθηση του ανήκειν» και σύνδεση στη δουλειά, τα 3 βήματα

  1. Δώσε όνομα στην ομάδα σου

Τα ονόματα δημιουργούν ταυτότητα. Μια ομάδα χωρίς όνομα είναι απλώς μια παρέα. Ένα όνομα δίνει μορφή, σκοπό και συνοχή. Το όνομα πρέπει να είναι κάτι που μπορεί η ομάδα να το πιστέψει και να το αγαπήσει.

  1. Χρησιμοποίησε το όνομα με συνέπεια

Όταν μιλάμε στην ομάδα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε το όνομα. Δημιουργεί κοινή ταυτότητα και ενισχύει τις αξίες. Κάθε φορά που το λέμε, θυμίζουμε στους συνεργάτες μας ότι είμαστε όλοι μέρος ενός συνόλου.

  1. Σύνδεσε τη συμπεριφορά με την ταυτότητα, όχι μόνο με κανόνες

Αν χρειαστεί να διορθώσουμε κάποιον, θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε να πούμε ότι «η ομάδα δεν θα το έκανε αυτό, ας θυμηθούμε πώς αντιμετωπίζει τα δύσκολα». Μία τέτοια δήλωση θα μετατόπιζε την προσοχή από το προσωπικό λάθος προς τη συλλογική ταυτότητα. Είναι μια λεπτή αλλά ισχυρή αλλαγή που διατηρεί τη σύνδεση, αντί να απομονώνει.

Σίγουρα, δεν αρκούν μόνο τα παραπάνω. Η αλληλοκατανόηση και τα ξεκαθαρίσματα δημιουργούν ειλικρινείς δεσμούς και η συζήτηση μπορεί να ενισχύσει τη σύνδεση. Ωστόσο, δεν χάνουμε τίποτα. Μερικές φορές για να νιώσουμε ότι ανήκουμε, αρκεί μία λέξη ή ένα όνομα!