Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω τις μέρες που δεν δουλεύουμε, να ακολουθούμε μια διατροφή πλούσια σε «καλά» λιπαρά και πρωτεΐνες και να βρίσκουμε χρόνο για τακτική άσκηση, αποτελούν συνήθειες που μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων, από την άνοια μέχρι την παχυσαρκία.

Τα οφέλη όμως δεν σταματούν εκεί. Μια ζωή με βάση αυτές τις απλές αρχές θα μπορούσε να αντιστρέψει το βιολογικό μας ρολόι.

Ο Δρ Ναχίντ Άλι, ειδικός στην μακροζωία από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, υποστηρίζει ότι το να ζει κανείς μέχρι τα βαθιά γεράματα δεν είναι απλώς θέμα τύχης και γενετικής. Υπάρχουν εύκολοι τρόποι να δώσουμε στον εαυτό μας μια παραπάνω ώθηση.

«Από ιατρική άποψη, αντιμετωπίζουμε τρεις διακριτές φάσεις γήρανσης. Τη βρεφική ηλικία, την εφηβεία και τις ηλικίες μετά τα 60 — και κάθε φάση έχει τις δικές της μεταβολικές απαιτήσεις», εξηγεί ο ίδιος.

Ως ενήλικες, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις δύο πρώτες φάσεις, αλλά έχουμε το προνόμιο να πάρουμε προληπτικά μέτρα και να προετοιμαστούμε για την τελευταία. Μάλιστα, με καλές συνήθειες, είναι δυνατό να αντιστρέψουμε τη βιολογική μας ηλικία μέσα σε μόλις έξι μήνες.

Η τελευταία φάση, όταν εισερχόμαστε επίσημα στην τρίτη ηλικία, συνοδεύεται από επιτάχυνση στην απώλεια μυϊκής μάζας, συρρίκνωση του εγκεφάλου και φθορά του δέρματος. Όλα αυτά μας κάνουν να φαινόμαστε μεγαλύτεροι. Οι ειδικοί στη μακροζωία ωστόσο προτείνουν να σταματήσουμε να βλέπουμε τη γήρανση ως μια σταθερή φθίνουσα πορεία που απλώς «σημαδεύεται» από όλο και περισσότερα κεράκια στην τούρτα γενεθλίων και να την αντιληφθούμε ως μια σειρά από φάσεις που μπορούν ενδεχομένως να ανασταλούν.

Αυτή η θεωρία υποστηρίζεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Wellcome Sanger Institute στο Κέιμπριτζ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μέχρι περίπου την ηλικία των 70 ετών, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι σε θέση να παράγουν νέα αιμοσφαίρια, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Όμως μετά τα 70, ο αριθμός των αιμοσφαιρίων μειώνεται σημαντικά, αυξάνοντας τον κίνδυνο αναιμίας, διαταραχών του ανοσοποιητικού και καρκίνου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Λιγότερα αιμοσφαίρια σημαίνει λιγότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που φτάνουν στα εσωτερικά μας όργανα και στο δέρμα, προκαλώντας κακή αναγέννηση των ιστών — κάτι που οδηγεί σε ορατά σημάδια γήρανσης, όπως χαλαρό, λεπτό, κιτρινωπό δέρμα και βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο.

Αυτή η ηλικία θεωρείται σημείο καμπής καθώς τότε το σώμα μας υποκύπτει τελικά στις βλάβες που συσσωρεύονται σε κυτταρικό επίπεδο για δεκαετίες, γι’ αυτό είναι κρίσιμο να δώσουμε προτεραιότητα στην υγεία μας και να μειώσουμε αυτή την αναπόφευκτη φθορά από τώρα.

Μακροζωία: 3 συνήθειες που κάνουν τη διαφορά

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούμε να αντιστρέψουμε τη βιολογική γήρανση εστιάζοντας στην υγεία του εγκεφάλου και ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε.

«Η προστασία του εγκεφάλου ξεκινά με την καλή αιμάτωση, γι’ αυτό και συνιστώ τη μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, όσπρια και πολύχρωμα λαχανικά», δήλωσε ο Δρ Άλι, τονίζοντας πως αυτό είναι ένα από τα τρία βασικά «μυστικά» που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές να ζήσουμε μέχρι τα 100.

«Αυτά τα τρόφιμα προσφέρουν πολυφαινόλες που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρηση των ευαίσθητων αγγείων που τροφοδοτούν τον φλοιό- την εξωτερική προστατευτική στιβάδα των εσωτερικών οργάνων μας», είπε.

Οι πολυφαινόλες είναι θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, μαύρη σοκολάτα και μπαχαρικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιοπαθειών.

Η δεύτερη συμβουλή αφορά το να εντάξουμε την κίνηση μέσα στην ημέρα μας με απλούς τρόπους, όπως το να ανεβαίνουμε από τη σκάλα αντί να χρησιμοποιούμε το ασανσέρ.

Ένα ενεργό περπάτημα τριάντα λεπτών τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας ανήκει στις συνήθειες που μπορούν να κάνουν θαύματα καθώς η κίνηση βοηθά το σώμα να ανταποκρίνεται καλύτερα στην ινσουλίνη, μειώνοντας τα απότομα σκαμπανεβάσματα της γλυκόζης που μπορούν να βλάψουν κύτταρα και ιστούς στο σώμα, εξηγούν οι ειδικοί.

Χαρακτηριστικά, σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι άτομα ηλικίας μεταξύ 45 και 65 ετών που αύξησαν τα επίπεδα της δραστηριότητάς τους σε περίπου δύομιση ώρες την εβδομάδα, ήταν λιγότερο επιρρεπή στη διασπορά μιας τοξικής πρωτεΐνης — της αμυλοειδούς — στον εγκέφαλο. Μεγάλες συγκεντρώσεις αυτής της πρωτεΐνης μπορούν να σχηματίσουν πλάκες στον εγκέφαλο, οι οποίες πιστεύεται ότι ευθύνονται για τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ.

Ο καλός ύπνος συμπληρώνει την τριάδα…

Επτά με εννιά ώρες ύπνου κάθε βράδυ σε ένα δροσερό, σκοτεινό δωμάτιο, επιτρέπουν στο σώμα να κάνει την νυχτερινή του αποτοξίνωση.

Μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιοπάθειας, ακόμη και άνοιας, ενώ, έστω μία νύχτα ανήσυχου ύπνου μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα, συμβάλλοντας στις επιπτώσεις της γήρανσης.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή καθώς η υπερβολική διάρκεια ύπνου μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής, επιταχύνοντας τη γήρανση του εγκεφάλου.