Μήπως σε αγχώνει όταν βλέπεις τη ζυγαριά να ανεβαίνει χωρίς να έχεις αλλάξει κάτι στη διατροφή σου; Πριν βγάλεις συμπεράσματα ή τιμωρήσεις τον εαυτό σου, θυμήσου ότι μικρές διακυμάνσεις στο βάρος –ακόμη και 1-2 κιλά μέσα σε μία μέρα– είναι απόλυτα φυσιολογικές.
Στην πραγματικότητα, το σώμα μας μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με το τι τρώμε, πώς κινούμαστε, πώς κοιμόμαστε και… πώς αισθανόμαστε. Δες παρακάτω 11 καθημερινούς λόγους που μπορεί να επηρεάζουν το βάρος σου και γιατί δεν πρέπει να ανησυχείς:
1. Κατακράτηση υγρών
Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 70% από νερό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μικρές αλλαγές στην ενυδάτωση ή στην κατανάλωση αλατιού μπορούν να προσθέσουν ή να αφαιρέσουν βάρος. Αν έχεις φάει αλμυρά ή πλούσια σε υδατάνθρακες γεύματα, είναι πιθανό να κρατάς περισσότερα υγρά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυξήθηκε το λίπος σου.
2. Φαγητό και πέψη
Το φαγητό που έχεις στο στομάχι και το έντερό σου «μετράει» κι αυτό στο νούμερο της ζυγαριάς. Αν φας κάτι βαρύ ή δύσπεπτο ή έχεις δυσκοιλιότητα, μπορεί να δεις το βάρος σου να ανεβαίνει. Όταν η πέψη ολοκληρωθεί ή αποβληθούν τα περιττά, το βάρος επανέρχεται.
3. Άσκηση
Όταν γυμνάζεσαι έντονα, μπορεί να χάσεις βάρος λόγω εφίδρωσης, αλλά και να δεις αύξηση επειδή οι μύες κατακρατούν νερό για να αποκατασταθούν. Επιπλέον, στην αρχή μιας δίαιτας ή ενός προγράμματος άσκησης, το σώμα σου «καίει» το αποθηκευμένο γλυκογόνο, απελευθερώνοντας και υγρά, κάτι που εξηγεί τη γρήγορη αρχική απώλεια.
4. Θερμοκρασία περιβάλλοντος
Σε ζεστό καιρό, ιδρώνεις περισσότερο και χάνεις υγρά. Σε πιο δροσερές μέρες, το σώμα κρατά περισσότερο νερό γιατί δεν ιδρώνεις το ίδιο. Αυτό μπορεί να φέρει διαφορές στο νούμερο της ζυγαριάς.
5. Ορμονικές αλλαγές
Η περίοδος, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση ή παθήσεις όπως το PCOS και τα ινομυώματα μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους λόγω κατακράτησης υγρών ή επιβράδυνσης του μεταβολισμού. Αντίστοιχα, στους άνδρες, η πτώση της τεστοστερόνης με την ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.
6. Στρες
Το στρες αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που ενεργοποιεί την «κατάσταση επιβίωσης». Αυτό μπορεί να αυξήσει την όρεξη, την κατακράτηση υγρών και να κάνει πιο δύσκολη την απώλεια βάρους.
7. Ύπνος
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις ορμόνες της πείνας (γκρελίνη και λεπτίνη), κάνοντάς σε να πεινάς περισσότερο και να κάνεις πιο παρορμητικές επιλογές φαγητού. Ο καλός ύπνος βοηθά στη ρύθμιση της όρεξης και στην καλύτερη διαχείριση του βάρους.
8. Αλκοόλ
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και προσωρινή μείωση βάρους, αλλά συχνά οδηγεί σε υπερκατανάλωση φαγητού (ειδικά αν συνοδεύεται από αλμυρά σνακ) και αύξηση της κατακράτησης. Επίσης είναι πλούσιο σε «κενές» θερμίδες.
9. Φάρμακα που επηρεάζουν το βάρος
Ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν άμεσα το σωματικό βάρος. Αν υποψιάζεσαι ότι τα φάρμακα επηρεάζουν το βάρος σου επικοινώνησε με το γιατρό σου.
10. Ασθένεια
Ο πυρετός, ο εμετός ή η διάρροια μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και απώλεια βάρους.
11. Σαββατοκύριακα και αργίες
Η ανεμελιά των Σαββατοκύριακων (και τα πλούσια τραπέζια) συνδέονται με υπερκατανάλωση τροφής και ποτού και άρα με πρόσκαιρη αύξηση βάρους. Μην ανησυχείς: αν επιστρέψεις σε πιο ισορροπημένες συνήθειες, το βάρος επανέρχεται.
Πότε να ανησυχήσεις;
Μικρές διακυμάνσεις 1-2 κιλών μέσα στην εβδομάδα είναι φυσιολογικές. Αν όμως δεις ανεξήγητη απώλεια ή αύξηση πάνω από 5% του σωματικού βάρους σου σε σύντομο διάστημα, καλό είναι να συμβουλευτείς γιατρό. Ειδικά αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.
Συμβουλές για σωστό ζύγισμα
-
Ζυγίσου το πρωί, με άδειο στομάχι και χωρίς ρούχα.
-
Χρησιμοποίησε την ίδια ζυγαριά κάθε φορά, πάνω σε σταθερό πάτωμα.
-
Απόφυγε το ζύγισμα μετά το φαγητό ή την άσκηση.
-
Παρακολούθησε τις τάσεις στο βάθος του χρόνου, όχι τις καθημερινές αυξομειώσεις.
Η ζυγαριά δεν δείχνει πάντα όλη την αλήθεια. Κοίτα πώς νιώθεις, πώς εφαρμόζουν τα ρούχα σου, τι ενέργεια έχεις. Το βάρος επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και το σημαντικότερο είναι η συνολική σου υγεία και ισορροπία.