Οι γυναίκες πρέπει να εξασφαλίζουν ότι λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ωμέγα λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής τους, σύμφωνα με ερευνητές, οι οποίοι βρήκαν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα αυτών των ενώσεων σε γυναίκες ασθενείς με τη νόσο Αλτσχάιμερ σε σχετική μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση δειγμάτων αίματος σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και υγιή άτομα έδειξε ότι τα επίπεδα των ακόρεστων λιπαρών ήταν έως και 20% χαμηλότερα στις γυναίκες με τη νόσο. Αντιθέτως, τα χαμηλά αυτά επίπεδα δεν παρατηρήθηκαν στους άνδρες με Αλτσχάιμερ, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές φύλου στον τρόπο που η νόσος επηρεάζει και προσβάλλει τη φυσιολογία του ατόμου.

«Η διαφορά μεταξύ των φύλων ήταν το πιο αναπάντεχο και σοκαριστικό εύρημα», δήλωσε η Δρ. Κριστίνα Λεγίδο-Κίγκλεϊ, ανώτερη συγγραφέας της μελέτης από το King’s College του Λονδίνου. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η έλλειψη αυτών των ενώσεων θα μπορούσε να αποτελεί αιτία για την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ, αλλά χρειαζόμαστε μια κλινική δοκιμή για να το επιβεβαιώσουμε».

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες

Παράγοντες όπως η μεγαλύτερη μέση διάρκεια ζωής των γυναικών, οι διαφορές στις ορμόνες, οι ανοσολογικές αντιδράσεις και οι εκπαιδευτικές ευκαιρίες μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου σε μεγαλύτερα ποσοστά στο γυναικείο φύλο.

Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα λιπιδίων (λιπαρών ενώσεων) στο αίμα 306 ατόμων με Αλτσχάιμερ, 165 ατόμων με ήπια γνωστική εξασθένηση και 370 υγιών ατόμων (ομάδα ελέγχου). Τα λιπίδια μπορούν να είναι κορεσμένα ή ακόρεστα, με τα κορεσμένα να θεωρούνται γενικά ανθυγιεινά ενώ τα ακόρεστα υγιεινά.

Οι γυναίκες με Αλτσχάιμερ είχαν υψηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπιδίων και χαμηλότερα επίπεδα ακόρεστων σε σύγκριση με τις υγιείς γνωστικά γυναίκες, κάτι που δεν παρατηρήθηκε, όπως αναφέρθηκε, στους άνδρες.

Διατροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως η μεσογειακή, έχουν εδώ και πολλά έτη συνδεθεί με οφέλη για την υγεία της καρδιάς, του εγκεφάλου και άλλων οργάνων. Χαρακτηριστικά, μελέτη του 2022 αποκάλυψε ότι άτομα μέσης ηλικίας με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία σε σχέση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

Η Δρ. Λεγίδο-Κίγκλεϊ επιθυμεί να υλοποιηθεί μια κλινική δοκιμή για να εξεταστεί αν τα συμπληρώματα μπορούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ, ειδικά στις γυναίκες με χαμηλά επίπεδα ακόρεστων λιπαρών οξέων, προσθέτοντας ότι η πτώση μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται όταν οι γυναίκες είναι στην ηλικία των 50. Στο μεταξύ, δήλωσε ότι οι γυναίκες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν ωμέγα λιπαρά οξέα στη διατροφή τους.

Υπάρχουν τρία βασικά είδη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, γνωστά ως ALA (αλφα-λινολενικό οξύ), DHA (δοκοσαεξαενοϊκό οξύ) και EPA (εικοσαπενταενοϊκό οξύ). Το ALA βρίσκεται σε φυτικά τρόφιμα όπως οι σπόροι chia, ο λιναρόσπορος και τα καρύδια. Τα DHA και EPA προέρχονται κυρίως από τα ψάρια.

Η Δρ. Τζούλια Ντάντλι από το Alzheimer’s Research UK, που χρηματοδότησε τη μελέτη, υποστήριξε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι μηχανισμοί πίσω από τις διαφορές φύλου και να ανακαλυφθεί αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη της νόσου. «Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η νόσος επηρεάζει διαφορετικά τις γυναίκες θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να προσαρμόσουν τις μελλοντικές θεραπείες και τις συμβουλές υγείας», δήλωσε.