Μια μεσογειακού τύπου διατροφή, σε συνδυασμό με μειωμένη θερμιδική πρόσληψη, μέτρια επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και καθοδήγηση από ειδικούς για απώλεια βάρους, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 31%, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του Harvard T.H. Chan School of Public Health.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine. «Αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια επιδημία διαβήτη», δήλωσαν οι ερευνητές. «Με τα υψηλότερα επίπεδα τεκμηρίωσης, η μελέτη μας επισημαίνει μικρές, σταθερές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής θα μπορούσαν να αποτρέψουν εκατομμύρια περιπτώσεις αυτής της νόσου σε όλο τον κόσμο».
Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή – η οποία δίνει έμφαση στην υψηλή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως και καλών λιπαρών, στη μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και άπαχων πρωτεϊνών και στην ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος – με καλύτερες εκβάσεις για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσω της βελτιωμένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη και της μειωμένης φλεγμονής.
Ο συνδυασμός 3 κινήσεων κατά του διαβήτη
Οι ερευνητές, από 23 πανεπιστήμια της Ισπανίας και το Harvard Chan School, χώρισαν 4.746 συμμετέχοντες σε μια ομάδα παρέμβασης και μια ομάδα ελέγχου και παρακολούθησαν τις εκβάσεις υγείας για έξι χρόνια.
Η ομάδα παρέμβασης ακολούθησε μια μεσογειακή διατροφή, μείωσε την θερμιδική της πρόσληψη κατά περίπου 600 θερμίδες την ημέρα, ασχολήθηκε με μέτρια σωματική δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα και ασκήσεις ενδυνάμωσης και ισορροπίας και έλαβε επαγγελματική υποστήριξη για τον έλεγχο της απώλειας βάρους.
Η ομάδα ελέγχου ακολούθησε μια μεσογειακή διατροφή χωρίς περιορισμό θερμίδων, καθοδήγηση άσκησης ή επαγγελματική υποστήριξη για απώλεια βάρους. Οι συμμετέχοντες ηλικίας 55 έως 75 ετών, ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν μεταβολικό σύνδρομο, αλλά δεν είχαν διαβήτη τύπου 2 κατά την έναρξη της μελέτης.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα άτομα της ομάδας παρέμβασης φάνηκαν να έχουν 31% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τα άτομα της ομάδας ελέγχου. Επιπλέον, η ομάδα παρέμβασης έχασε κατά μέσο όρο 3,3 κιλά και μείωσε την περιφέρεια της μέσης κατά 3,6 εκατοστά, σε σύγκριση με 0,6 κιλά και 0,3 εκατοστά στην ομάδα ελέγχου.
«Στην πράξη, η προσθήκη του ελέγχου των θερμίδων και της σωματικής δραστηριότητας στη μεσογειακή διατροφή απέτρεψε περίπου τρεις στους 100 ανθρώπους από το να αναπτύξουν διαβήτη — ένα σαφές, μετρήσιμο όφελος για τη δημόσια υγεία», δήλωσαν οι ερευνητές.