Η κρίση μέσης ηλικίας έχει αποτελέσει το επίκεντρο πολλών επιτυχημένων ταινιών αλλά και επιστημονικών ερευνών ανά τα χρόνια, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το πολυσυζητημένο «σημείο καμπής» ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Προηγούμενες μελέτες είχαν αναδείξει την ύπαρξη ενός «κύματος δυστυχίας» – μιας αύξησης του άγχους, της ανησυχίας και της κατάθλιψης – που κορυφωνόταν γύρω στην ηλικία των 47 ετών, προτού αρχίσει να υποχωρεί ξανά αργότερα.

Ωστόσο, σε νέα μελέτη, ερευνητές από το Dartmouth College υποστηρίζουν ότι αυτό το «κύμα» μπορεί να έχει εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό πιθανότατα οφείλεται στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νεότερων ανθρώπων.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η πτώση της ψυχικής υγείας των νέων τα τελευταία χρόνια σημαίνει ότι σήμερα, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ψυχική δυσφορία είναι εντονότερη στους νέους και μειώνεται με την ηλικία», εξηγούν οι ερευνητές.

«Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν, όταν η ψυχική δυσφορία κορυφωνόταν στη μέση ηλικία. Οι αιτίες αυτής της αλλαγής αποτελούν αντικείμενο διαφωνίας, όμως αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι σήμερα υπάρχει μια σοβαρή κρίση ψυχικής υγείας στους νέους που πρέπει να αντιμετωπιστεί.»

Από το 2008, μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι υπάρχει μια τάση στην ευημερία σε σχήμα «U», ανάλογα με την ηλικία.

Γενικά, η ευημερία μας τείνει να είναι υψηλή στην παιδική ηλικία, πριν αρχίσει να μειώνεται μέχρι περίπου τα 50 χρόνια. Το «κύμα δυστυχίας» κορυφώνεται σε αυτό το σημείο, πριν η ευημερία ανακάμψει ξανά στην τρίτη ηλικία.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν αν αυτή η τάση εξακολουθεί να υφίσταται στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ.

Η ομάδα διεξήγαγε έρευνες σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ και σε 40.000 νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προς έκπληξή τους, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι το «κύμα δυστυχίας» στη μέσης ηλικίας έχει εξαφανιστεί, ενώ έχει παρατηρηθεί σημαντική, όπως αναφέρθηκε, πτώση στην ψυχική υγεία των νεότερων ανθρώπων.

Κρίση μέσης ηλικίας στους νέους…

Ενώ ο λόγος για αυτή την αλλαγή- εξαφάνιση παραμένει ασαφής, οι ερευνητές προχώρησαν σε κάποιες υποθέσεις.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, έγραψαν:

«Επειδή η αγορά εργασίας δεν ανέκαμψε γρήγορα μετά τη Μεγάλη Ύφεση – όπως δείχνει η στασιμότητα στους πραγματικούς μισθούς – διαδοχικές ομάδες νέων εργαζομένων μπορεί να έχουν επηρεαστεί τα χρόνια που ακολούθησαν.»

Εναλλακτικά, ενδέχεται να υπάρχει συσχέτιση με τις προκλήσεις στην ψυχική υγεία που προκάλεσε η πανδημία της Covid-19.

«Μεγάλο μέρος της πρόσφατης βιβλιογραφίας για την επιδείνωση της ψυχικής υγείας των νέων έχει επικεντρωθεί στην πανδημία Covid», εξηγούν οι ερευνητές.

Τέλος, οι ερευνητές προτείνουν ότι η μείωση της ευημερίας μεταξύ των νέων μπορεί να σχετίζεται με την εξάπλωση των smartphones.

«Η τρίτη υπόθεση αφορά την εισαγωγή της τεχνολογίας των smartphones και τον τρόπο που αυτή έχει επηρεάσει τις αντιλήψεις των νέων για τον εαυτό τους και τη ζωή τους σε σχέση με την εικόνα που παρουσιάζουν οι συνομήλικοί τους μέσω των social media», εξηγεί η επιστημονική ομάδα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ευτυχία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

«Δεν υπάρχει πλέον η μορφή “κύματος” στην ψυχική δυσφορία ανάλογα με την ηλικία. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό το φαινόμενο της παγκόσμιας μείωσης της ευημερίας των νέων, που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης», καταλήγουν.