Η Ιαπωνία κατέγραψε νέο ρεκόρ μακροζωίας, με τον αριθμό των κατοίκων που έχουν συμπληρώσει τα 100 χρόνια να αγγίζει σχεδόν τους 100.000, σύμφωνα με το Ministry of Health, Labour and Welfare (MHLW) της Ιαπωνίας.

Πρόκειται για την 55η συνεχόμενη χρονιά που σημειώνεται άνοδος, με το σύνολο των υπεραιωνόβιων να φτάνει τους 99.763 τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, οι γυναίκες αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα, καταλαμβάνοντας το 88% του συνόλου.

Ιαπωνία η χώρα της μακροζωίας

Η Ιαπωνία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής παγκοσμίως και φιλοξενεί τον γηραιότερο εν ζωή άνθρωπο στον κόσμο, αν και ορισμένες μελέτες αμφισβητούν τον ακριβή αριθμό των αιωνόβιων σε διεθνές επίπεδο.

Η γηραιότερη γυναίκα στην Ιαπωνία είναι η 114χρονη Shigeko Kagawa, από το Yamatokoriyama, ένα προάστιο της πόλης Nara. Ο γηραιότερος άνδρας είναι ο 111χρονος Kiyotaka Mizuno, από την παραθαλάσσια πόλη Iwata.

Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν πριν από την Ημέρα των Ηλικιωμένων της Ιαπωνίας στις 15 Σεπτεμβρίου, μια εθνική εορτή προς τιμήν των υπεραιωνόβιων.

Ο αριθμός των αιωνόβιων άρχισε να καταγράφεται το 1963, όταν μόνο 153 άτομα ήταν εγγεγραμμένα ως 100 ετών και άνω.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το προσδόκιμο ζωής στην Ιαπωνία είναι τόσο μεγάλο – 84,5 έτη κατά μέσο όρο – χάρη σε ένα συνδυασμό παραγόντων που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και το ισχυρό σύστημα υγείας της χώρας.

Οι συνήθειες «κλειδιά»

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Nature, η Ιαπωνία φάνηκε να έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο προσδόκιμου ζωής, κυρίως χάρη στα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιακή νόσο και καρκίνο (ιδιαίτερα του μαστού και του προστάτη).

Τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιακή νόσο και καρκίνο θεωρείται ότι αντανακλούν τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στην Ιαπωνία, τη χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος, ειδικά κορεσμένων λιπαρών και την υψηλή κατανάλωση ψαριών, ειδικά πολυακόρεστων λιπαρών, φυτικών τροφών όπως η σόγια και ροφημάτων όπως το πράσινο τσάι, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Από την άλλη, τα χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας από εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις θεωρείται ότι αντανακλούν την αύξηση της κατανάλωσης ζωικών τροφών, γάλακτος και γαλακτοκομικών και, κατά συνέπεια, κορεσμένων λιπαρών και ασβεστίου, σε συνδυασμό με τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, η οποία ενδέχεται να συνέβαλε στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.