Tip: Αν δεν βρίσκουμε αχιβάδες, χρησιμοποιούμε εναλλακτικά κυδώνια ή άλλα μικρά οστρακοειδή.
Σπαγγέτι με αχιβάδες και άρωμα θάλασσας
Μια ελαφριά και ντελικάτη πρόταση

Υλικά
- 250 γρ. σπαγγέτι
- 500-600 γρ. φρέσκες αχιβάδες (vongole) καλά πλυμένες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή σε λεπτές φέτες
- 1 μικρή φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπερίτσα
- 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- Λίγη φρέσκια ρίγανη
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Ξεπλένουμε καλά τις αχιβάδες και τις αφήνουμε για 30 λεπτά σε ένα μπολ με νερό και αλάτι, να αποβάλουν την άμμο που κρύβουν στο εσωτερικό τους. Στη συνέχεια, τις ξεπλένουμε ξανά.
Βήμα 2ο
Βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους, μέχρι να γίνουν al dente. Τα σουρώνουμε κρατώντας λίγο από το νερό τους.
Βήμα 3ο
Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο με την καυτερή πιπερίτσα για λίγα λεπτά, να βγάλουν τα αρώματά τους στο λάδι.
Βήμα 4ο
Ρίχνουμε τις αχιβάδες και το λευκό κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι του και αφήνουμε τα όστρακα στη φωτιά για 4-5 λεπτά να ανοίξουν. Πετάμε όσα παραμείνουν κλειστά.
Βήμα 5ο
Προσθέτουμε στο τηγάνι τα σπαγγέτι και ανακατεύουμε καλά. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών για να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 6ο
Πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη, πιπέρι και, αν θέλουμε, με λίγο ξύσμα λεμονιού για φρεσκάδα και σερβίρουμε.