Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σέσκουλα, σπανάνι ή πικραλίδες, διαφορετικά μπορείτε να παραλείψετε εντελώς τα χόρτα.
Κοκκινιστοί γίγαντες με χόρτα
Τους γίγαντες τους μουλιάζουμε σε αρκετό νερό για 12 με 24 ώρες, ιδανικά από το προηγούμενο βράδυ.

Υλικά
-
500γρ. γίγαντες μουλιασμένα όλο το βράδυ
-
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
-
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
-
6 κ.σ. ελαιόλαδο
-
½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
1 κονσέρβα (400γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες
-
1 κ.γ. αλάτι
-
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-
μια μικρή χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-
μια μικρή χούφτα φρέσκα φύλλα μέντας, ψιλοκομμένα
- 350γρ. σέσκουλα ή σπανάκι, πλυμένα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Στραγγίστε τους γίγαντες, καλύψτε τους με φρέσκο νερό και βράστε τους. Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγομαγειρέψτε για 1½–2 ώρες, μέχρι να είναι σχεδόν τρυφεροί.
Βήμα 2ο
Σοτάρετε απαλά το κρεμμύδι και το σκόρδο σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε την πάπρικα, τον πελτέ ντομάτας, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, 100ml νερό, το αλάτι και το πιπέρι.
Βήμα 3ο
Αφήστε να πάρει βράση, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγομαγειρέψτε για 30 λεπτά. Προαιρετικά προσθέστε τα σέσκουλα (ή το σπανάκι) και κατεβάστε από τη φωτιά.
Βήμα 4ο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C (140°C με αέρα).
Βήμα 5ο
Όταν οι γίγαντες είναι έτοιμοι, στραγγίστε τους και ανακατέψτε τους με τη σάλτσα ντομάτας και τα χόρτα προσθέτοντας άλλες 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
Βήμα 6ο
Μεταφέρετε τους γίγαντες σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, περιχύστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήστε για 35–40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς και η σάλτσα να δέσει.