Φιλέτο μπακαλιάρου με σπαράγγια και βασιλικό
Μια ισορροπημένη, με μεσογειακό αέρα πρόταση.

Υλικά
- 2 φιλέτα φρέσκα ή κατεψυγμένα (ξεπαγωμένα) μπακαλιάρου, χωρίς κόκαλα και δέρμα
- 300 γρ. σπαράγγια
- 200 γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 λεμόνι σε λεπτές φέτες
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη ή λιωμένη
- Φρέσκος βασιλικός ή λίγη ρίγανη ή θυμάρι για πιο μεσογειακή γεύση
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Καθαρίζουμε τα σπαράγγια. Σπάμε τις σκληρές άκρες τους (σπάνε φυσικά στο σωστό σημείο). Αν είναι χοντρά, τα ξεφλουδίζουμε ελαφρώς στο κάτω μέρος με αποφλοιωτή.
Βήμα 2ο
Απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος τα σπαράγγια και τα ντοματίνια. Τα ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Βήμα 3ο
Ακουμπάμε τα φιλέτα μπακαλιάρου πάνω στα λαχανικά. Αλατοπιπερώνουμε καλά το ψάρι και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σκόρδο. Βάζουμε 1-2 φέτες λεμονιού πάνω σε κάθε φιλέτο και, αν θέλουμε, ραντίζουμε και με λίγο χυμό λεμονιού.
Βήμα 4ο
Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ψηθεί ο μπακαλιάρος (να ξεφλουδίζει εύκολα με το πιρούνι) και να μαλακώσουν τα σπαράγγια.
Βήμα 5ο
Στο τέλος, πασπαλίζουμε με φρέσκο βασιλικό και σερβίρουμε. Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε φρέσκο βασιλικό, τον αντικαθιστούμε με φρέσκια ρίγανη ή μαϊντανό.