Εάν το τυρί έχει σταθερή θέση στην διατροφή σας, έχουμε καλά νέα: Η κατανάλωσή του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα δεν ικανοποιεί απλώς τον ουρανίσκο σας, μπορεί επίσης να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από την Ιαπωνία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 8.000 ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω, συγκρίνοντας άτομα που έτρωγαν τυρί τακτικά με άτομα που το έτρωγαν σπάνια ή ποτέ. Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν πώς η κατανάλωση τυριού μπορεί να επηρεάσει τη γνωστική υγεία των ηλικιωμένων.

Τυρί VS άνοιας

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nutrients, υποδηλώνουν ότι όσοι κατανάλωναν τυρί τακτικά φάνηκαν να έχουν 24% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε διάστημα τριών ετών, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν τυρί.

Στο τέλος της μελέτης, το 3,4% των συμμετεχόντων που έτρωγαν τακτικά τυρί είχε διαγνωστεί με άνοια, σε σύγκριση με το 4,45% εκείνων που δεν έτρωγαν. Αν και η συνολική διαφορά είναι μικρή – μόλις 1,06% –  αντιστοιχεί σε περίπου 10 λιγότερες περιπτώσεις άνοιας ανά 1.000 συμμετέχοντες.

Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στατιστική αντιστοίχιση για να λάβουν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η κατάσταση υγείας και το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

Γιατί μας κάνει καλό;

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τους οποίους το τυρί μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το τυρί «περιέχει πρωτεΐνες και απαραίτητα αμινοξέα που υποστηρίζουν τη διατήρηση των νευρικών κυττάρων, καθώς και λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Κ2, η οποία συμβάλλει στην αγγειακή υγεία και την ομοιόσταση του ασβεστίου».

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να επηρεάζουν τη φλεγμονή και τον άξονα εντέρου-εγκεφάλου, «οδοί» που θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στη γνωστική έκπτωση. «Επιπλέον, τα γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθήσεων, οι οποίες αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης της άνοιας», προσθέτουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μελέτη ήταν παρατήρησης, που σημαίνει ότι δείχνει μια συσχέτιση, αλλά δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αιτία και το αποτέλεσμα. Άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, τα γονίδια αλλά και ο τύπος του τυριού που καταναλώνεται μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.