Extra tip: Αυτό το πέστο είναι πλούσιο και χορταστικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε άλλη συνταγή που ζητά πέστο.
Ζυμαρικά με πέστο και ψητό μπρόκολο
Έχετε πετάξει ποτέ τα κοτσάνια του μπρόκολου; Αυτή η σάλτσα πέστο με μπρόκολο είναι ο καλύτερος λόγος να τα κρατήσετε!
Υλικά
-
περίπου 600 γρ. μπρόκολο
-
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
-
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
-
¾ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-
¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-
225 γρ. ζυμαρικά ολικής άλεσης
-
¼ φλιτζάνι ωμά αμύγδαλα
-
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί πεκορίνο, συν επιπλέον για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
-
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού και 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό (από 1 λεμόνι)
-
3 φλιτζάνια γεμάτα φύλλα baby ρόκας
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Κόψτε το κοτσάνι από το κεφάλι του μπρόκολου· καθαρίστε το και κόψτε το σε λεπτές φέτες. Κόψτε την κορυφή σε φουντίτσες και ανακατέψτε τις μαζί με το κοτσάνι, το σκόρδο, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ⅛ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι σε ένα ταψί με ψηλό χείλος. Ψήστε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς, ανακατεύοντας στα μισά του χρόνου, περίπου για 20 λεπτά.
Βήμα 2ο
Στο μεταξύ, βράστε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό. Προσθέστε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώστε, κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό των ζυμαρικών. Αφήστε στην άκρη.
Βήμα 3ο
Βάλτε 1 φλιτζάνι από τις ψημένες φουντίτσες σε ένα μεγάλο μπολ· μεταφέρετε τις υπόλοιπες σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε το νερό από τα ζυμαρικά που κρατήσατε, τα αμύγδαλα, το τυρί, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, 1 φλιτζάνι ρόκα, τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ⅛ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Χτυπήστε μέχρι το πέστο να γίνει λείο, περίπου για 1 λεπτό.
Βήμα 4ο
Μεταφέρετε τα ζυμαρικά στο μπολ με τις φουντίτσες. Ανακατέψτε με το πέστο και την υπόλοιπη ρόκα (2 φλιτζάνια). Αν θέλετε, πασπαλίστε με επιπλέον τυρί για σερβίρισμα.