Οι κλημεντίνες έχουν το ίδιο σχήμα με τα μανταρίνια, αλλά έχουν πιο γλυκιά γεύση απ’ αυτά.
Κέικ με κλημεντίνες και αμύγδαλα
Μια γλυκιά, εποχιακή πρόταση.
Υλικά
- Για το κέικ:
-
2 μεγάλες κλημεντίνες (περίπου 200 γρ.), καθαρισμένες
-
4 αυγά
-
το ξύσμα από ένα λεμόνι
-
160 γρ. καστανή ζάχαρη
-
100 ml ελαιόλαδο
-
175 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
-
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Για το σιρόπι:
-
15 γρ. καστανή ζάχαρη
-
1 μεγάλο λεμόνι, μόνο χυμός
- Για το σερβίρισμα:
-
2–3 πορτοκάλια, φιλεταρισμένα
Εκτέλεση
Βήμα 1ο
Τοποθετήστε τις κλημεντίνες σε μια κατσαρόλα και καλύψτε τις με νερό. Βράστε και σιγοβράστε για 20–30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρέστε και αφήστε τις να κρυώσουν αρκετά. Κόψτε τις κλημεντίνες στη μέση και αφαιρέστε τα κουκούτσια.
Βήμα 2ο
Βάλτε τις κλημεντίνες, μαζί με τη φλούδα, σε ένα μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιήστε μέχρι να γίνει μια πάστα.
Βήμα 3ο
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C με αέρα. Λαδώστε μια φόρμα και στρώστε τον πάτο με λαδόκολλα.
Βήμα 4ο
Χτυπήστε τα αυγά, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη σε ένα μπολ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε το ελαιόλαδο και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Ανακατέψτε την πάστα κλημεντίνων και στη συνέχεια προσθέστε τα αλεσμένα αμύγδαλα και το μπέικιν πάουντερ με απαλές κινήσεις.
Βήμα 5ο
Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει καλά και να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Το κέικ θα πρέπει να έχει ελαφρώς συρρικνωθεί από τις άκρες και να είναι ελαστικό στην αφή. Αφήστε το να κρυώσει μέσα στη φόρμα πάνω σε σχάρα.
Βήμα 6ο
Εν τω μεταξύ, για το σιρόπι, ζεστάνετε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Κάντε πολλά μικρά τρυπήματα σε όλο το κέικ με μια οδοντογλυφίδα και περιχύστε με το σιρόπι λεμονιού.
Βήμα 7ο
Αφήστε το κέικ να κρυώσει τελείως μέσα στη φόρμα, ξεφορμάρετε σε πιάτο σερβιρίσματος και σερβίρετε με φέτες πορτοκαλιού.