Ίσως καθαρίζουμε επιμελώς όλες τις επιφάνειες της κουζίνας αμέσως μετά την ετοιμασία ακόμα και του πιο μικρού σνακ, στρώνουμε το κρεβάτι μας τη στιγμή που θα σηκωθούμε από αυτό και στεγνώνουμε τα πιάτα και τα ποτήρια μόλις τα πλύνουμε για να μη μαζεύονται πολλά σκεύη έξω από τα ντουλάπια…
Προφανώς και μας ενδιαφέρουν η καθαριότητα και η υγιεινή όπως και το να διατηρείται το σπίτι μας ωραίο και τακτοποιημένο. Κανείς μας άλλωστε δεν θα ήθελε να εκτεθεί στα μάτια του οποιουδήποτε απρόσκλητου επισκέπτη –φίλου, συγγενή ή γείτονα– που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά στην πόρτα μας και να αντικρίσει την ακαταστασία στο χώρο.
Οι περισσότεροι –και κυρίως οι περισσότερες– από εμάς έχουμε βιώσει την πίεση του να πρέπει να παρουσιάζουμε την εικόνα ενός αψεγάδιαστου σπιτιού. Η αλήθεια είναι ότι όλοι αυτοί οι κανόνες και οι συνήθειες που ακολουθούμε ευλαβικά κάθε μέρα μόλις ξυπνήσουμε μας φέρνουν ανακούφιση και την αίσθηση ότι έχουμε τον έλεγχο, αλλά σίγουρα μας προκαλούν και κάποιο άγχος.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σε διάφορα επίπεδα μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, όπως το να βλάπτουν το περιβάλλον ή και το δέρμα μας. Μήπως θα άξιζε τον κόπο να αγνοήσουμε κάποιους από αυτούς;
Στρώνουμε το κρεβάτι μας μόλις ξυπνήσουμε
Πρόκειται για μια συνήθεια που μας έχει ριζωθεί από την παιδική μας ηλικία και, σύμφωνα με έρευνες, το 60% από εμάς δεν την παραλείπει ποτέ.
Επιπλέον, ερευνητές στις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι το 82% των ατόμων που στρώνουν το κρεβάτι τους αμέσως μόλις σηκωθούν από αυτό πιστεύουν ότι η ολοκλήρωση αυτής της μικρής υποχρέωσης νωρίς το πρωί αυξάνει την παραγωγικότητά τους, ενώ το 78% των συμμετεχόντων σε μια μελέτη του Εθνικού Αμερικανικού Ιδρύματος για τον ύπνο δήλωσαν ότι νιώθουν ενθουσιασμένοι όταν κοιμούνται σε ένα κρεβάτι με ατσαλάκωτα σεντόνια.
Όμως οι ειδικοί μάς πληροφορούν ότι όταν κοιμόμαστε, εξαιτίας του ιδρώτα, δημιουργείται ένα περιβάλλον φιλικό στην ανάπτυξη ακάρεων, που συνδέονται με δερματικά προβλήματα και αλλεργικές αντιδράσεις.
Πώς θα τα αποφύγουμε; Με το να αφήνουμε το κρεβάτι μας ξέστρωτο για δύο-τρεις ώρες, αφού σηκωθούμε –κατά προτίμηση και με το παράθυρο ανοιχτό– ώστε να αεριστεί και να στεγνώσει.
Πλένουμε τα ρούχα μας κάθε φορά που τα φοράμε
Εάν δεν είναι λερωμένα από λεκέδες ή ιδρώτα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να βάζουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο μετά από κάθε χρήση. Το τόσο συχνό πλύσιμο τους προκαλεί φθορές, ενώ επιπλέον αυξάνει το λογαριασμό του ρεύματος και επιβαρύνει τον πλανήτη.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS One» διαπίστωσε ότι έως και το 35% των παγκόσμιων εκπομπών μικροπλαστικών προέρχεται από το πλύσιμο συνθετικών ινών, όπως είναι ο πολυεστέρας και το νάιλον.
Αυτά τα σωματίδια καταλήγουν στα ποτάμια, στους ωκεανούς και, τελικά, στα πιάτα μας. Πέρα από εκείνα που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα, όπως εσώρουχα, κάλτσες, ρούχα γυμναστηρίου, τα οποία πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση, τα τζιν, τα πουλόβερ ή οι ζακέτες μπορούν εύκολα να φορεθούν δύο, τρεις ή περισσότερες φορές προτού μπουν στο πλυντήριο.
Καλό είναι επίσης να επιλέγουμε όσο πιο οικονομικά προγράμματα πλύσης γίνεται, κατά προτίμηση στην πιο χαμηλή δυνατή θερμοκρασία. Επιπλέον, αν γεμίζουμε το πλυντήριο κατά τα τρία τέταρτα και όχι τελείως, τα ρούχα πλένονται ικανοποιητικά ακόμα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες καθώς κινούνται ελεύθερα στον κάδο.
Καθαρίζουμε συνέχεια τις επιφάνειες
Δεν χρειάζεται να αφήσουμε τους πάγκους της κουζίνας μας γεμάτους βακτήρια, αλλά το να τρίβουμε τις επιφάνειες κάθε πέντε λεπτά μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environment International» διαπίστωσε ότι τα προϊόντα καθαρισμού απελευθερώνουν στον αέρα ρύπους, όπως πτητικές οργανικές ενώσεις και διοξείδιο του αζώτου, που ερεθίζουν τις αναπνευστικές οδούς.
Μάλιστα έχουν συνδεθεί με το άσθμα και άλλα αναπνευστικά προβλήματα τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Επιπλέον, η συνεχής απολύμανση των επιφανειών ενισχύει την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα των μικροβίων, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο δύσκολη η εξόντωσή τους.
Αν θέλουμε να απολυμάνουμε, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας πως πολλά προϊόντα πρέπει να μείνουν για λίγα λεπτά πάνω στις επιφάνειες για να δράσουν κατά των βακτηρίων, οπότε ας μη βιαζόμαστε να τα σκουπίσουμε αμέσως μόλις τα ψεκάσουμε.
Σιδερώνουμε τα πάντα
Η εμμονή μας με το να είναι όλα ατσαλάκωτα μας κοστίζει πολύ περισσότερα από το χρόνο μας.
Το συνεχές σιδέρωμα καταναλώνει πολλή ενέργεια και φθείρει τα υφάσματα πιο γρήγορα. Μια μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό «Building and Environment» διαπίστωσε επίσης ότι το σιδέρωμα δεν είναι μόνο πρόβλημα για το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εσωτερικούς χώρους καθώς απελευθερώνει σωματίδια στον αέρα.
Σκουπίζουμε υπερβολικά
Η ηλεκτρική σκούπα απομακρύνει τη σκόνη, τη βρομιά και τις τρίχες των κατοικίδιων ζώων που αναπόφευκτα συσσωρεύονται στα χαλιά και τα πατώματα. Ωστόσο, η υπερβολική χρήση της μπορεί να επιδεινώσει την ποιότητα του αέρα στο σπίτι μας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς ανακινούνται προσωρινά διάφορα σωματίδια σκόνης αλλά και τοξικών ουσιών που συχνά ευθύνονται για αλλεργικές αντιδράσεις και αναπνευστικά προβλήματα. Επιπλέον φθείρει τα παλαιότερα δάπεδα ή τις ίνες ευαίσθητων χαλιών.
Σκουπίζουμε τα πιάτα αμέσως μόλις πλυθούν
Όσο κι αν μας εκνευρίζουν τα φρεσκοπλυμένα πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα που συσσωρεύονται γύρω από το νεροχύτη, είναι προτιμότερο να τα αφήσουμε να στεγνώσουν μόνα τους αγνοώντας την παρόρμησή μας να τα σκουπίσουμε για να τα μαζέψουμε.
Το πρόβλημα είναι ότι οι πετσέτες κουζίνας είναι δυνάμει εστίες αναπαραγωγής μικροβίων, ειδικά όταν είναι υγρές ή χρησιμοποιούνται τακτικά για το στέγνωμα των χεριών, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να πλένονται συχνά. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μαυρικίου διερεύνησαν 100 πετσέτες κουζίνας και διαπίστωσαν ότι το 49% είχε βακτήρια, συμπεριλαμβανομένου του E. coli.
Το να στεγνώνουν τα πιάτα με τη βοήθεια του αέρα στην πιατοθήκη είναι η καλύτερη επιλογή. Αν παρ’ όλα αυτά θέλουμε να τα συμμαζέψουμε γρήγορα, χρησιμοποιούμε πάντα καθαρή και στεγνή πετσέτα που βγάζουμε εκείνη τη στιγμή από το συρτάρι και τη ρίχνουμε στο καλάθι με τα άπλυτα αμέσως μετά.