Αντιμετωπίζετε δυσφορία, φούσκωμα, πόνο ή ενοχλήσεις στην κοιλιά και αλλαγές στην συχνότητα ή και την σύσταση των κενώσεων; Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) είναι μια χρόνια λειτουργική γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος και μπορεί να επηρεάσει δραματικά την καθημερινότητά σου. Το MASTIQUA, όμως θα μπορούσε να δώσει την λύση στο πρόβλημα, χάρη στο φυσικό τους συστατικό το μαστιχόνερο ή αλλιώς το υδατικό εκχύλισμα μαστίχας.

Το μαστιχόνερό προέρχεται από τη εκχύλιση μαστίχας Χίου, τη ρητίνη του μαστιχόδεντρου (Pistacia Lentiscus var. Chia), ένα φυσικό προϊόν με  υψηλή περιεκτικότητα σε βιοενεργά συστατικά και ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δράσεις, που θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του σύνδρομου ευερέθιστου εντέρου.

Ανακούφιση από τα συμπτώματα του ΣΕΕ

Σε τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή του MASTIQUA, που πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου Rutgers, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωσή του συνδέεται με μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου όπως κοιλιακού πόνου, τυμπανισμού (φούσκωμα) καθώς επίσης με γενικότερη βελτίωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων του ΣΕΕ εκτιμήθηκε μέσω της σταθμισμένης κλίμακας IBS Symptom Severity Scale (IBS-SSS).

Καλύτερη ποιότητα ζωής με MASTIQUA

Στην ίδια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή, το MASTIQUA βρέθηκε ότι βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων που αντιμετωπίζουν τα δυσμενή συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση MASTIQUA βελτιώνει διάφορες παραμέτρους της ποιότητας ζωής, όπως το αίσθημα δυσφορίας, η επιτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων, η εικόνα σώματος, η ανησυχία για την
υγεία, η αποφυγή τροφής, οι κοινωνικές σχέσεις και η σεξουαλική υγεία.

Η ποιότητα ζωής εκτιμήθηκε μέσω της σταθμισμένης κλίμακας IBS Quality of Life (IBS-QOL).

Βελτιώσεις στα επίπεδα φλεγμονής

Η κατανάλωση MASTIQUA, σύμφωνα με την ίδια κλινική δοκιμή, οδήγησε σε μικρές βελτιώσεις στα επίπεδα φλεγμονής (ιντερλευκίνη 6) και οξειδωτικού στρες (ολική αντιοξειδωτική ικανότητα ορού) ασθενών με ΣΕΕ.

Η ταυτότητα της κλινικής δοκιμής

Στη μελέτη συμμετείχαν 55 ενήλικες ασθενείς με ΣΕΕ από την περιοχή της Αττικής, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 4 ομάδες: στην ομάδα μαστίχας χαμηλής δόσης (ΟΜΧΔ), στην ομάδα ελέγχου χαμηλής δόσης (ΟΕΧΔ), στην ομάδα μαστίχας υψηλής δόσης (ΟΜΥΔ) και στην ομάδα ελέγχου υψηλής δόσης (ΟΕΥΔ).

Οι ασθενείς των ΟΜΧΔ και ΟΜΥΔ έλαβαν ειδικά ροφήματα, εμπλουτισμένα με το υδατικό εκχύλισμα μαστίχας Χίου, σε ποσότητα 600 mL την ημέρα για 3 μήνες (ΟΜΧΔ: Mastiqua Mediterranean Sparkling
Drink with Mastiha Water, ΟΜΥΔ: Mastiqua Greek Lemonada with Sparkling Mastiha Water).

Οι ασθενείς των ΟΕΧΔ και ΟΕΥΔ έλαβαν την ίδια ποσότητα από εικονικά ροφήματα, τα οποία δεν περιείχαν μαστίχα Χίου αλλά είχαν τα ίδια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (εμφάνιση, γεύση, άρωμα, κ.λπ.). Οι
ασθενείς αξιολογήθηκαν στην αρχή και στο τέλος της μελέτης ως προς τη βαρύτητα των συμπτωμάτων του ΣΕΕ και την ποιότητα ζωής μέσω ειδικών ερωτηματολογίων, ενώ λήφθηκαν και δείγματα αίματος νηστείας στα οποία μετρήθηκαν εργαστηριακοί δείκτες.

Επιπλέον, στο τέλος της παρέμβασης, οι ασθενείς αξιολόγησαν τα ροφήματα ως προς τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 44 έτη, η πλειονότητα αυτών ήταν γυναίκες (74,5%) και περίπου οι μισοί (47,3%) ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η μέση βαθμολογία του δείκτη βαρύτητας συμπτωμάτων ΣΕΕ ήταν 219 (εύρος 0-500, υψηλότερες τιμές αντιστοιχούν σε σοβαρότερα
συμπτώματα) υποδεικνύοντας ήπια-μέτρια βαρύτητα ΣΕΕ, και η μέση βαθμολογία του δείκτη ποιότητας ζωής ήταν 66 (εύρος 34-170, υψηλότερες τιμές αντιστοιχούν σε χειρότερη ποιότητα ζωής) υποδεικνύοντας ήπια επιδείνωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.