Ένα ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης ενός ατόμου μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη.

Η διάθεση επηρεάζεται ακόμα και από ένα βράδυ αϋπνίας

Ακόμα και όταν πρόκειται για τη διάθεσή τους την επόμενη μέρα, οι άνθρωποι των οποίων ο χρόνος αφύπνισης ποικίλλει από μέρα σε μέρα μπορεί να βρεθούν σε τόσο άσχημη διάθεση όσο εκείνοι που έμειναν ξύπνιοι πολύ αργά το προηγούμενο βράδυ ή σηκώθηκαν πιο νωρίς το επόμενο πρωί.

Η μελέτη, που διεξήχθη από την ερευνητική ομάδα από το Michigan Medicine, το ακαδημαϊκό ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Michigan, βασίστηκε σε δεδομένα από τις ώρες και την διάρκεια ύπνου των συμμετεχόντων μέσω καταγραφέων, που φορούσαν στον καρπό τους.

«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη συνέπεια στο πρόγραμμα και τις συνήθειες του ύπνου και ρίχνουν φως στον υποτιμημένο παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την διάθεση, αυξάνοντας τις πιθανότητες κατάθλιψης σε βάθος χρόνου» επισημαίνουν οι ερευνητές.

Συνήθειες για να κοιμηθείτε ξέγνοιαστα

Μερικές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα ζητήματα ύπνου περιλαμβάνουν:

Μετακινηθείτε

Η γυμναστική, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση της αϋπνίας είναι σύμμαχός σας.

Η φυσική άσκηση είκοσι έως και τριάντα λεπτών την ημέρα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τόσο τον ύπνο σας όσο και γενικότερα την διάθεσή σας. Δοκιμάστε να εντάξετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα μερικές ασκήσεις από το είδος της γυμναστικής που προτιμάτε.

Ακόμα και το χαλαρό περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες αϋπνίας, αφού αποτελεί ένα είδος άσκησης.

Η ξεκούραση σε πρώτο πλάνο

Συχνά, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την εξουθενωτική αϋπνία. Δοκιμάστε να ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας, μόλις νιώσετε κουρασμένοι, δίχως να ανοίξετε την τηλεόραση ή να ασχοληθείτε με το κινητό.

Οι δραστηριότητες που διεγείρουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η ανάγνωση ή ακόμα και το φαγητό θα ήταν καλό να πραγματοποιούνται εκτός δωματίου. Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε περίπου την ίδια ώρα κάθε ημέρα, προκειμένου να μην διαταράσσετε το πρόγραμμά σας.