Προκειμένου να γίνετε καλύτεροι στις σχέσεις σας, θα πρέπει πρώτα να ρίξετε μια καλή ματιά στον εαυτό σας και στα πρότυπα συμπεριφοράς σας. Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και να αντιμετωπίσετε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να έχετε πληγώσει τους άλλους ανθρώπους – π.χ. λόγω του φόβου της οικειότητας- , είστε καταδικασμένοι να επαναλάβετε τα λάθη σας.

Η ψυχοθεραπεία είναι το σημαντικό βήμα που κάνουν πολλοί για να τερματίσουν τα μοτίβα της κακής συμπεριφοράς τους. Ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις συμπεριφορές σας, να ανακαλύψετε τη ρίζα των προβλημάτων σας και να βρείτε νέους, πιο υγιείς τρόπους συμπεριφοράς.

Σε κάθε περίπτωση, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε καλύτεροι στις σχέσεις σας.

Εντοπίστε το μοτίβο συμπεριφοράς σας

Η θεωρία προσκόλλησης είναι ένα ευρύτερο πλαίσιο που εξηγεί τα πρότυπα συμπεριφοράς με τα κοντινά μας πρόσωπα. Ο ιδανικός τύπος προσκόλλησης είναι αυτός που παρέχει ασφάλεια. Αυτό συμβαίνει όταν νιώθετε ότι μπορείτε να εμπιστευτείτε τον άλλο και παράλληλα να παραμείνετε μια ξεχωριστή οντότητα, ακόμη και σε μια στενή σχέση.

Ωστόσο, οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορούν να οδηγήσουν σε αγχώδη ή διαταραγμένα στυλ προσκόλλησης που προκαλούν προβλήματα σε ενήλικες που προσπαθούν να αναπτύξουν ισχυρές σχέσεις και οικογένειες.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αναπτύξετε ένα καλύτερο στυλ προσκόλλησης, αντιμετωπίζοντας τους φόβους σας και αφήνοντας πίσω σας ψευδείς πεποιθήσεις σχετικά με τις σχέσεις.

Παραδεχτείτε την ευθύνη σας

Προκειμένου να γίνετε καλύτεροι στις σχέσεις σας, πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τον ρόλο σας στην καταστροφή των σχέσεών σας. Καμία σχέση δεν είναι τέλεια, αλλά πάντα θα αισθάνεστε απογοητευμένοι εάν δημιουργείτε τις συνθήκες για αποτυχία, π.χ. αποφεύγοντας ξαφνικά τον σύντροφό σας ή ασκώντας του σκληρή κριτική χωρίς λόγο. Η αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σημαίνει ότι πρέπει να είστε πρόθυμοι να είστε ευάλωτοι και να αναγνωρίσετε τα δικά σας ζητήματα σχετικά με την εγκατάλειψη και την απόρριψη.

Μάθετε τι πυροδοτεί τη λάθος συμπεριφορά σας

Ο φόβος της οικειότητας μπορεί να παραμένει αδρανής μέχρι να «ξυπνήσει» ξαφνικά. Μερικές φορές, ορισμένες λέξεις ή καθημερινές ενέργειες αρκούν για να πυροδοτήσουν τη λάθος συμπεριφορά σας. Γνωρίζοντας λοιπόν τι προκαλεί τους φόβους σας θα είστε σε θέση είτε να τους αποφύγετε είτε να τους διαχειριστείτε με μεγαλύτερη ψυχραιμία.

Αφήστε πίσω το παρελθόν σας

Ένα από τα κύρια προβλήματα των ανθρώπων που σαμποτάρουν τις σχέσεις τους είναι ότι συμπεριφέρονται λες και η τρέχουσα κατάσταση είναι η ίδια με εκείνη του παρελθόντος. Για παράδειγμα, μπορεί να αντιμετωπίζετε τον τωρινό σας σύντροφο με την ίδια λογική που αντιμετωπίζατε την πρώτη σας σχέση. Μαθαίνοντας να λέτε, «εκείνο ήταν τότε, αυτό είναι τώρα», μπορεί να λάβετε αποφάσεις που βασίζονται στο παρόν, αντί να αντιδράτε τυφλά βάσει του τι συνέβη στο παρελθόν σας.

Ανοιχτείτε

Ένα από τα χαρακτηριστικά του αυτο-σαμποτάζ και του φόβου της οικειότητας είναι η αδυναμία να μιλήσετε για τα συναισθήματα και τα προβλήματά σας. Μπορεί να αποφεύγετε να μιλάτε για αυτά τα πράγματα επειδή προσπαθείτε να τα απωθήσετε με κάθε κόστος. Ωστόσο, η εξωτερίκευση των συναισθημάτων σας, των φόβων σας και των αναγκών σας όχι μόνο θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα προβλήματα, αλλά και θα βοηθήσει τους άλλους να σας κατανοήσουν καλύτερα.