Η καλή στοματική υγιεινή μας χαρίζει πολλά περισσότερα από ένα λαμπερό χαμόγελο. «Τα μη υγιή ούλα μπορεί να επιδεινώσουν προβλήματα υγείας σε ολόκληρο το σώμα μέσω της στοματικής-συστημικής σύνδεσης» εξηγεί ο δρ. Sam Low, πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας, μια ειδικότητα της οδοντιατρικής που επικεντρώνεται στις υποστηρικτικές δομές των δοντιών, όπως τα ούλα.

Στοματική υγιεινή και φλεγμονώδεις ασθένειες

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ερευνητικά δεδομένα έχουν συνδέσει τις καρδιαγγειακές παθήσεις με την περιοδοντίτιδα, ασθένεια των ούλων. «Δεν θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι μόνο επειδή αντιμετωπίζετε κάποια ασθένεια των ούλων, μπορεί να κινδυνεύετε από καρδιακή προσβολή» εξηγεί ο δρ. Sam Low.

«Αλλά αυτό που έχουμε καταφέρει να διαπιστώσουμε είναι ότι οι χρόνιες φλεγμονώδεις αντιδράσεις που συμβαίνουν με την ασθένεια των ούλων είναι παράλληλες με αυτές που βλέπετε σε άλλες χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες, ιδιαίτερα καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη, παθήσεις του αναπνευστικού, ρευματοειδή αρθρίτιδα, Αλτσχάιμερ» επσημαίνει.

«Οι λοιμώξεις χωρίς θεραπεία από ασθένειες των ούλων μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας πιο δύσκολη τη διαχείριση του διαβήτη» αποκαλύπτει.

Επιπλέον, η ασθένεια των ούλων μπορεί να επιδεινώσει τις πνευμονικές παθήσεις αυξάνοντας τη φλεγμονή και μεταφέροντας βακτήρια σε ήδη επιβαρυμένους πνεύμονες. «Εάν τα βακτήρια υπάρχουν στο στόμα σας και αναπνέετε αυτά τα βακτήρια 24 ώρες την ημέρα, τότε μοιραία θα φτάσουν στους πνεύμονες» εξηγεί.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να επισκέπτεστε έναν οδοντίατρο κάθε έξι μήνες για έλεγχο και φυσικά να τον ενημερώνετε για το ιατρικό ιστορικό σας.

Επιπλέον ο δρ. Sam Low επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τηρείτε καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής και στο σπίτι. «Θα ήταν εξαιρετικά αφελές να πιστεύουμε ότι αυτό που κάνουμε σε ένα οδοντιατρείο είναι αρκετό. Τα βακτήρια θα επανέλθουν πολύ γρήγορα γιατί το στόμα ευνοεί την ανάπτυξή τους» εξηγεί.

Βουρτσίστε τα δόντια σας για δύο λεπτά δύο φορές την ημέρα, με ηλεκτρική ή χειροκίνητη οδοντόβουρτσα. Και μην ξεχνάτε το νήμα. Η περιοδοντίτιδα δεν αποτελεί νόσο έξω ή πάνω στα δόντια, αλλά ανάμεσά τους.