Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο καθαρισμός του δέρματος, οι κρέμες και οι μάσκες ομορφιάς, είναι αρκετές για την καλλυντική φροντίδα του δέρματος. Ωστόσο, συχνά η όψη του δέρματός μας αντανακλά όσα συμβαίνουν μέσα μας. Η διατροφή μας είναι μέρος αυτού του προβλήματος, καθώς επηρεάζει τα επίπεδα διαφόρων ορμονών στο σώμα μας, οι οποίες με τη σειρά τους ρυθμίζουν πολλές από τις φυσικές διεργασίες στον οργανισμό μας.  Αυτό σημαίνει ότι η συνολική υγεία και εμφάνιση του δέρματός μας, αναπόφευκτα, συνδέονται στενά με τις ορμονικές διακυμάνσεις που προκαλούνται από την τροφή μας.

Πολλοί beauty experts πρεσβεύουν, λοιπόν, ότι η αύξηση της πρόσληψης κάποιων τροφών και ο περιορισμός κάποιων άλλων, μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του δέρματός μας. Συνεπώς, έτσι όπως επιλέγουμε κρέμα ανάλογα με τον τύπο του δέρματός μας, έτσι θα πρέπει να σχεδιάζουμε και το διατροφικό μας πλάνο.

Δείτε ποιες τροφές είναι κατάλληλες για εσάς, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματός σας.

Πώς να διαγνώσετε τον τύπο του δέρματός σας

Πριν αρχίσετε να γεμίζετε το καρότσι σας, θα πρέπει να καταλάβετε τι τύπο δέρματος έχετε. Για να μπορέσετε να προσδιορίστε τον τύπο του δέρματός σας, οι beauty experts συνιστούν να αφήνετε το δέρμα σας να αναπνέει μετά τον καθαρισμό και να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης μετά από αρκετές ώρες. Έτσι, θα δείτε πώς πραγματικά συμπεριφέρεται το δέρμα σας.

Γενικά, οι κύριοι τύποι δέρματος είναι:

  • ξηρό
  • κανονικό
  • λιπαρό
  • μεικτό

Σε αυτούς τους τύπους δέρματος, μπορεί να υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως ακμή, ξεφλούδισμα ή θαμπάδα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν το δέρμα σας φαίνεται:

  • λαμπερό, έχετε λιπαρό δέρμα
  • ξεφλουδισμένο, κόκκινο ή ερεθισμένο, έχετε ξηρό δέρμα
  • λιπαρό σε ορισμένες περιοχές και ξηρό σε άλλες, έχετε μεικτό δέρμα

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το ξηρό δέρμα

Εάν το δέρμα σας είναι στεγνό, μπορεί να εμφανίσει ξηρότητα.

Η κατανάλωση τουλάχιστον 2 λίτρων νερού σε καθημερινή βάση μπορεί να σας βοηθήσει. Μία άλλη πηγή ενυδάτωσης είναι τα φρούτα. Το καρπούζι όπως και το πεπόνι είναι μία καλή λύση, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε νερό.

Τα λιπαρά οξέα αποτελούν μία άλλη καλή εναλλακτική για να «ξεδιψάσετε» το δέρμα σας.  Καλές πηγές για τη λήψη λιπαρών οξέων είναι:

  • αβοκάντο
  • ελαιόλαδο
  • σολομός

Παράλληλα, είναι σκόπιμο να περιορίσετε την πρόσληψη ποτών, όπως καφές και αλκοόλ, αλλά και τροφών που προκαλούν αφυδάτωση, στο ελάχιστο. Αν και τα επίπεδα ανοχής του καθενός είναι διαφορετικά, οι ειδικοί συνιστούν να περιοριστείτε σε 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ημερησίως (περίπου δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ) και να μην ξεπερνάτε το ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα.

Βεβαίως, το ξηρό δέρμα δεν είναι απλώς προϊόν αφυδάτωσης, αφού και η έλλειψη των βιταμινών Α και C, μπορεί να συμβάλλει στο ξηρό δέρμα. Δοκιμάστε, λοιπόν, να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνες, όπως:

  • σπανάκι
  • μπρόκολο
  • γλυκοπατάτα

Οι καλύτερες και οι χειρότερες τροφές για το λιπαρό δέρμα

Όσες έχετε λιπαρό δέρμα θα περιμένατε ίσως ότι με το να αποκλείσετε το λάδι από τη διατροφή σας, θα δείτε βελτίωση. Ωστόσο, η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη, αφού ορισμένα τρόφιμα που περιέχουν έλαια με αντιφλεγνωνώδεις ιδιότητες, μπορούν να μειώσουν τη λιπαρότητα του δέρματός σας.

Ορισμένα τρόφιμα που περιλαμβάνουν αντιφλεγμονώδη έλαια είναι:

  • αβοκάντο
  • ελιά
  • ψάρι
  • λιναρόσπορος

Ωστόσο, κρίνεται σκόπιμο να περιορίσετε την πρόσληψη των λιπαρών και των επεξεργασμένων τροφίμων, όπως οι τηγανητές πατάτες, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη ζάχαρης στο ελάχιστο (ή κάτω από το 10 % την ημέρα).

Μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή σας, μπορούν επίσης να προλάβουν την υπερπαραγωγή σμήγματος και καταπολεμά τους φραγμένους πόρους.

Αντικαθιστώντας τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες με τα δημητριακά ολικής άλεσης και την κατανάλωση κόκκινου κρέατος με πουλερικά ή ψάρια θα διαπιστώσετε μεγάλη αλλαγή στο δέρμα σας.

Θα μπορούσε να σας βοηθήσει, ακόμη, η αντικατάσταση των ζαχαρούχων τροφών με εκείνες που περιέχουν φυσικά σάκχαρα, όπως είναι τα φρούτα.

Οι καλύτερες και χειρότερες τροφές για μικτό δέρμα

Δεδομένου ότι το μεικτό δέρμα έχει τις απαιτήσεις τόσο του ξηρού όσο και του λιπαρού δέρματος, για να το βοηθήσετε θα πρέπει η διατροφή σας να ενσωματώνει γεύματα που ενδείκνυται και για τους δύο τύπους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να διαταράξουν τη λεπτή ισορροπία κάποιου με μεικτό δέρμα. Ωστόσο, θα ήταν λάθος να απορρίψετε εντελώς τους υδατάνθρακες.

Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να δώσετε προσοχή ποιους τύπους σιτηρών και σιταριού καταναλώνετε. Προτιμήστε υδατάνθρακες που προέρχονται από καστανό ρύζι και  κινόα, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι καλύτερες και χειρότερες τροφές για επιδερμίδες με τάση ακμής

Αν και η ακμή συχνά θεωρείται εφηβικό ζήτημα, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν για πρώτη φορά ακμή ως ενήλικες, ενώ και η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ακμής.

Τα δέρματα με ακμή εμφανίζουν ένα συνδυασμό λιπαρότητας, φλεγμονής και βακτηριδίων. Οι beauty experts λένε ότι όσες έχετε δέρμα με προβλήματα ακμής θα μπορούσατε πραγματικά να επωφεληθείτε από την πρόσληψη άφθονης βιταμίνης C, καταναλώνοντας κόκκινα φρούτα. Επιπλέον, ιδιαίτερα χρήσιμος για εσάς μπορεί να αποδειχθεί ο ψευδάργυρος, τον οποίο μπορείτε να βρείτε σε οστρακοειδή και στην άπαχη ζωική πρωτεΐνη, όπως το κοτόπουλο. Μπορείτε, επίσης, να βρείτε φυτικές πηγές ψευδαργύρου σε τρόφιμα, όπως είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά και οι σπόροι κολοκύθας.

Αν και τα γαλακτοκομικά, ειδικά όσα έχουν πλήρη λιπαρά και προσθήκη ζάχαρης, έχει βρεθεί ότι προκαλούν φλεγμονές στο δέρμα και διαταράσσουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος προκαλώντας ακμή, τα προβιοτικά όπως αυτά που βρίσκονται στο ελληνικό γιαούρτι, μπορεί να βοηθήσουν. Ωστόσο, πριν αποκλείσετε τρόφιμα που έχουν θρεπτικά οφέλη, όπως τα γαλακτοκομικά, θα ήταν σκόπιμο να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό ή το διαιτολόγο σας.

Οι καλύτερες και χειρότερες τροφές για θαμπό δέρμα

Το θαμπό δέρμα προκαλείται συχνά από οξειδωτικό στρες από το περιβάλλον μας, όπως μέσω έκθεσης σε ρύπους και φυτοφάρμακα. Ένας τρόπος να προστατεύσουμε το σώμα μας αυτό τον τύπο στρες είναι μέσω της λήψης αντιοξειδωτικών.

Οι ειδικοί προτείνουν σε όσες έχετε θαμπό δέρμα να αξιοποιήσετε το λυκοπένιο. Μπορείτε να προσλάβετε λυκοπένιο καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες κόκκινων ή ροζ φρούτων και λαχανικών, όπως:

  • ντομάτα
  • γκουάβα
  • παπάγια
  • κόκκινες πιπεριές

Από την άλλη, θα ήταν σκόπιμο να περιορίσετε το κόκκινο κρασί και την σοκολάτα γάλακτος. Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο, η σοκολάτα υγείας με περιεκτικότητα άνω του 75% σε κακάο, θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά στο δέρμα σας, καθώς αποτελεί φυσική πηγή αντιοξειδωτικών. Προσέξτε, όμως, να μην το παρακάνετε…

Οι καλύτερες και χειρότερες τροφές για ώριμο δέρμα

Πριν δείτε τη διατροφή σας, θα πρέπει να συμφιλιωθείτε με το γεγονός ότι ανεξάρτητα από το τι τρώμε, το δέρμα όλων μας τελικά θα γεράσει και θα κάνουμε ρυτίδες.

Καταναλώνοντας τρόφιμα πλούσια σε κολλαγόνο, όμως, μπορείτε να επιβραδύνετε λίγο αυτή τη διαδικασία.

Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται φυσικά στο σώμα μας. Αλλά από την ηλικία των 20 ετών και μετά, αρχίζουμε σταδιακά να την χάνουμε.

Μπορείτε να αναπληρώσετε μέρος του χαμένου κολλαγόνου με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως:

  • αυγά
  • ψάρι
  • άπαχα κρέατα

Σημειώστε, επίσης, πως η βιταμίνη C που βρίσκεται στα βατόμουρα και τα εσπεριδοειδή μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να απορροφήσει το κολλαγόνο που προσλαμβάνετε μέσω των τροφών.

Εάν έχετε ώριμο δέρμα, θα πρέπει να περιορίσετε τα αλμυρά τρόφιμα, όπως τις πατάτες και τα πατατάκια, καθώς μπορεί να αφυδατώσουν το δέρμα σας, κάνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες να φαίνονται πιο έντονες.

Ωστόσο, το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην τρώτε αρκετά, αφού για να παραμείνει το δέρμα σας σφριγηλό και να μπορεί να υποστηρίξει τους μυς, χρειάζεται πρωτεΐνη και λίπος.

Μιλήστε με το γιατρό σας πριν περιορίσετε ή αφαιρέσετε οτιδήποτε από τη διατροφή σας. Γενικά, για τη βέλτιστη υγεία του δέρματος, είναι καλό να τρώτε τηγανητά και ζαχαρούχα με μέτρο και να περιορίζετε την πρόσληψη αλκοόλ.