Το να απολαύσετε περιστασιακά ένα παγωμένο ποτήρι κρασί ή μερικά δροσερά κοκτέιλ με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, δεν σημαίνει ότι βλάπτετε ανεπανόρθωτα τον οργανισμό σας. Αλλά όταν προπονείστε, το υπερβολικό αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας, και ως αποτέλεσμα, μπορεί να προκαλέσει μυϊκή φλεγμονή, κάνοντάς σας να αισθάνεστε λιγότερο συγκεντρωμένοι και έτοιμοι για την επόμενη προπόνησή σας, επισημαίνει ο δρ. Samuel Chan, φυσιοθεραπευτής στη Νέα Υόρκη.

Πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον ύπνο

«Συχνά πιστεύουμε ότι το αλκοόλ μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα, αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Μετά την κατανάλωση αλκοόλ, το συκώτι μας δουλεύει σκληρά για να το μεταβολίσει στο σώμα μας, πράγμα που διαταράσσει τα βαθύτερα στάδια του ύπνου, που είναι ζωτικής σημασίας για αποκατάσταση, ψυχική και σωματική» εξηγεί ο δρ. Samuel Chan.

Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να συμβάλει στη διαταραχή της λειτουργίας του εντέρου και του ήπατος, προειδοποιεί ο δρ. Samuel Chan, «που με τη σειρά του οδηγεί σε συστηματική φλεγμονή σε όλο το σώμα».

Γιατί μειώνει την αποτελεσματικότητα της προπόνησης

Πέρα από την έλλειψη της ενέργειας, μπορεί επίσης να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι το σώμα σας είναι πονεμένο, πρησμένο ή ότι αισθάνεστε περισσότερο πόνο από το κανονικό, όλα δηλαδή τα σημάδια της φλεγμονής, σύμφωνα με τον δρ. Samuel Chan.

«Οι άμεσες επιπτώσεις της οξείας κατανάλωσης αλκοόλ στη φυσική κατάσταση και την απόδοση περιλαμβάνουν μειωμένο συντονισμό κινητικότητας, εξασθενημένη ισορροπία, καθυστερημένη αντίδραση και πολλά άλλα» εξηγεί.

Αυτό όχι μόνο μπορεί να εμποδίσει την απόδοση, αλλά μπορεί επίσης να σας θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού εάν δεν είστε πνευματικά και σωματικά συγκεντρωμένοι καθώς προπονείστε.