Η σαρδέλα μπορεί να είναι ένα μικρό, φθηνό αφρόψαρο, όμως η διατροφική του αξία είναι πολύ σημαντική, γι΄αυτό και κερδίζει επάξια μια καλή θέση στη λίστα των σούπερ τροφίμων.

Οι σαρδέλες ανήκουν στην… dream team των ψαριών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Η σαρδέλα, ως ζωική τροφή, μας παρέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό όμως που την κάνει να ξεχωρίζει και να εντάσσεται στην κατηγορία των σούπερ τροφίμων είναι το είδος των λιπαρών που παρέχει. Η σαρδέλα μάς προσφέρει σημαντικές ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τον οργανισμό επειδή δεν μπορεί να τα συνθέσει. Γι’ αυτό πρέπει να του τα παρέχουμε συχνά μέσω της διατροφής μας. Η επάρκεια στα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερίνης, αλλά και της LDL χοληστερίνης, που θεωρείται επιβλαβής. Η κατανάλωση, λοιπόν, σαρδέλας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα συμβάλλει στην καλύτερη υγεία των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς.

Τι κερδίζετε

  • Καλής ποιότητας λιπαρά
  • Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας
  • Ασβέστιο (ιδιαιτέρως όταν καταναλώνονται με το κόκαλο)
  • Βιταμίνη D
  • Φώσφορο

INFO

Οι σαρδέλες είναι φρέσκες όταν δεν έχουν έντονη μυρωδιά, τα μάτια τους είναι αστραφτερά και το σώμα τους στιλπνό.

Προσέχετε να μην τις ψήνετε σε χαμηλή θερμοκρασία, γιατί στεγνώνουν, αλλά ούτε και σε πολύ υψηλή, γιατί πικρίζουν. Η ιδανική θερμοκρασία είναι οι 180° C.

Ξέρατε ότι…

Είναι ένα ψάρι που μπορεί να καταναλωθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια από ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες (εγκύους, θηλάζουσες, μητέρες, παιδιά), καθώς τόσο ο χρόνος ζωής όσο και η θέση τους στην τροφική αλυσίδα δεν ευνοούν τη συσσώρευση βαρέων μετάλλων.