Μπορεί όταν ακούμε τη λέξη λιπαρά, το μυαλό μας να πηγαίνει αυτόματα στο αυξημένο βάρος, στη χοληστερόλη και στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι. Πράγματι, η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών έχει συσχετιστεί με σημαντικά προβλήματα υγείας, υπάρχουν όμως και τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά που μόνο οφέλη μάς προσφέρουν, θωρακίζοντας την υγεία της καρδιάς και προάγοντας τη συνολική υγεία μας. Ας δούμε λοιπόν σε ποιες τροφές θα τα βρούμε.

7 τροφές με καλά λιπαρά για να προσθέσουμε στο πιάτο μας

Λιναρόσπορος

Έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε α-λινολενικό οξύ, ένα απαραίτητο για τον άνθρωπο θρεπτικό συστατικό της κατηγορίας των ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι παρόμοιας θρεπτικής αξίας με αυτά των λιπαρών ψαριών.

Αβοκάντο

Περιέχει πολλά λιπαρά, τα οποία όμως είναι στην πλειονότητά τους μονοακόρεστα και ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση, μειώνοντας τα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο σχετίζεται με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ σε υγιείς ενηλίκους και άτομα με υπερχοληστερολαιμία.

Καρύδια

Από τους πλέον θρεπτικούς ξηρούς καρπούς, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ω3 λιπαρά οξέα. Παράλληλα, η περιεκτικότητά τους σε α-λινολενικό οξύ είναι υψηλότερη από κάθε άλλο είδος ξηρού καρπού. Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι τα καρύδια μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης, του οξειδωτικού στρες και ορισμένων δεικτών φλεγμονής, αλλά και στη βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων.

Σαρδέλα

Αγαπημένη και πολύ πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, ασκούν καρδιοπροστατευτική δράση βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό προφίλ, ενώ παράλληλα συνδέονται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων.

Σολομός

Πρόκειται για ένα πολύ λιπαρό ψάρι, γεγονός που οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ω-3 λιπαρά οξέα. Συγκεκριμένα, μία μερίδα 120 γραμμαρίων παρέχει το 60% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ω-3 λιπαρά οξέα. Η κατανάλωση σολομού φαίνεται ότι έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, στη διάθεση, στη λειτουργία και ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και στις γνωστικές ικανότητες.

Ταχίνι

Πλούσιο σε ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, το ταχίνι αξίζει μια θέση στο πιάτο μας όλον τον χρόνο κι όχι μόνο στη νηστεία. Είναι πλούσιο σε λίπος, ωστόσο τα λιπαρά οξέα που περιέχει είναι κυρίως μονοακόρεστα και πολυακόρεστα. Ταυτόχρονα, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο έχει ήδη μια σταθερή θέση στην καθημερινή διατροφή μας, ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να μην το αναφέρουμε. Αποτελείται κυρίως από μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία συνδέονται με βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Μάλιστα, φαίνεται ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου συμβάλλουν και στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για διαβητικούς ασθενείς ή άτομα με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη.