Ακόμα και αν έχετε προγραμματίσει τις ημέρες ανάπαυσης, ορισμένες φορές τυχαίνουν και απρόοπτα που αλλάζουν τον προγραμματισμό. Ίσως τελικά γυμναστήκατε σε rest day ή πήρατε μία παραπάνω ημέρα ξεκούρασης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εναρμόνιση με το σώμα αλλά και τη διάθεση είναι εξαιρετικά σημαντική για να αντιληφθείτε κατά πόσο θα ήταν καλύτερο τελικά να μη γυμναστείτε. Μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημάδια που σας προειδοποιούν ότι θα ήταν καλύτερο να αφήσετε την προπόνηση, είναι τα παρακάτω.

Είστε πολύ «πιασμένοι»

Είναι φυσιολογικό μερικές φορές να αισθάνεστε «πιασμένοι» μετά από μια προπόνηση, ειδικά εάν η προπόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη ή αν περιελάμβανε κινήσεις, τις οποίες δεν έχει συνηθίσει το σώμα σας. Ο πόνος που προκύπτει μετά από μια ασυνήθιστα σκληρή ή νέα προπόνηση είναι γνωστός ως μυϊκός πόνος και συνήθως εκδηλώνεται μετά τις 48 ώρες από την προπόνηση ή και λίγο αργότερα. Εάν, ωστόσο, ο πόνος σας συνεχιστεί για περισσότερο από μία εβδομάδα ή εάν αισθανθείτε έντονη ενόχληση , αλλά δεν μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές στις προπονήσεις σας, τότε ήρθε μάλλον η ώρα για ξεκούραση αλλά και για μια επίσκεψη στον γιατρό.

Θέλετε να… αποφύγετε την προπόνηση

Μπορεί να πιστεύετε ότι η γυμναστική αποτελεί πρόκληση για το σώμα, το ίδιο όμως ισχύει και για τον εγκέφαλό σας. Η γυμναστική συγκεκριμένα απαιτεί εστίαση, πειθαρχία και ψυχική δύναμη, γι’ αυτό ο εγκέφαλός σας, όπως και το σώμα σας, χρειάζεται χρόνο για να ανακάμψει μετά. Αν λοιπόν το μυαλό σας ικετεύει για ένα διάλειμμα, μάλλον θα πρέπει να το ακούσετε. Ένα από τα πιο ξεκάθαρα σημάδια ότι θα πρέπει να αναβάλλετε την προπόνησή σας, είναι όταν πραγματικά δεν θέλετε να γυμναστείτε και ψάχνετε τρόπο να την αποφύγετε.

Νιώθετε την προπόνηση πολύ πιο δύσκολη

Όλοι έχουμε μέρες όπου απλά νιώθουμε άσχημα, είτε πρόκειται σωματικά είτε ψυχικά είτε συναισθηματικά. Εάν αυτή η αίσθηση διαρκεί και κατά την προπόνησή σας, τότε μάλλον θα ήταν καλύτερο να ξεκουραστείτε. Προτού ξεκινήσετε ακόμη μια προπόνηση, μπορεί να σας βοηθήσει να αφιερώσετε ένα λεπτό για να κάνετε ένα ψυχικό check – in. Αναρωτηθείτε πώς νιώθετε σήμερα και σε τι κατάσταση είναι το σώμα σας. Έπειτα, χρησιμοποιήστε αυτές τις απαντήσεις για να προσδιορίσετε τι είναι πραγματικά καλύτερο για εσάς.