Οι άνθρωποι που συμπεριλαμβάνουν λίγη γιόγκα ή τάι τσι στην ημέρα τους είναι πιθανότερο να θυμούνται πού έβαλαν τα κλειδιά τους. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και το Πανεπιστήμιο Tsukuba διαπίστωσαν ότι ακόμη και οι πολύ ελαφριές προπονήσεις μπορούν να αυξήσουν τη συνδεσιμότητα μεταξύ τμημάτων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό της μνήμης και την αποθήκευση αναμνήσεων.

Η δυνατή μνήμη δεν… θέλει πολύ

Κατά την μελέτη δεδομένων από υγιείς ενήλικες, , οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αρκεί μια μεμονωμένη περίοδος 10 λεπτών ήπιας άσκησης να αποφέρει σημαντικά γνωστικά οφέλη.

Χρησιμοποιώντας μαγνητική τομογραφία υψηλής ανάλυσης, η ομάδα εξέτασε τον εγκέφαλο των ατόμων λίγο μετά τις ασκήσεις και είδε καλύτερη σύνδεση μεταξύ του ιππόκαμπου και των φλοιών που συνδέονται με λεπτομερή επεξεργασία μνήμης.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ζωτικής σημασίας ο ιππόκαμπος

«Ο ιππόκαμπος είναι κρίσιμος για τη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Είναι μια από τις πρώτες περιοχές του εγκεφάλου που επιδεινώνεται καθώς μεγαλώνουμε και ακόμα πιο σοβαρά μπορεί να επιδεινωθεί με την νόσο Αλτσχάιμερ» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Michael Yassa, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

«Η ενίσχυση της εγκεφαλικής περιοχής του ιππόκαμπου υπόσχεται πολλά για τη βελτίωση της μνήμης σε καθημερινές περιστάσεις» επισημαίνει ο ίδιος.

Οι νευροεπιστήμονες διαπίστωσαν ότι το επίπεδο αυξημένης συνδεσιμότητας προέβλεπε τον βαθμό βελτίωσης της ανάκλησης αναμνήσεων. Λίγη σωματική δραστηριότητα μπορεί να μας βοηθήσει πολύ, λένε χαρακτηριστικά.

«Ακόμα και σύντομα διαλείμματα για άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη βελτίωση της μνήμης και της γνώσης» καταλήγουν.