Το Fasted Cardio είναι στην ουσία η γυμναστική με άδειο στομάχι. Η πρακτική αυτή βασίζεται στην ιδέα ότι η άσκηση μετά από μια παρατεταμένη περίοδο νηστείας μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια λίπους, θεωρία που επί του παρόντος στερείται επαρκών επιστημονικών στοιχείων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που την ακολουθούν προτιμούν να γυμνάζονται το πρωί, προτού καταναλώσουν το πρωινό τους.

Συνιστάται μια προπόνηση 30-45 λεπτών, μέτριας έντασης. Μετά την προπόνηση, θα πρέπει πάντα να υπάρχει μια ισορροπία στην κατανάλωση πρωτεϊνών και υδατανθράκων (π.χ. αυγά και τοστ ολικής αλέσεως, πλιγούρι βρώμης και γιαούρτι, κοτόπουλο με ρύζι, σολομός με κινόα) εντός περίπου μίας ώρας από την ολοκλήρωσή της.

Πιθανά οφέλη από το Fasted Cardio

Ενώ επιστημονικές μελέτες έχουν βρει, όπως είπαμε, περιορισμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία της μεγαλύτερης καύσης λίπους από την έλλειψη τροφής πριν την άσκηση, μία εξ’ αυτών που εξέτασε συγκεκριμένα τις συνέπειες του Fasted Cardio στην προπόνηση με αντιστάσεις έδειξε ότι η νηστεία επέτρεψε στο σώμα να χρησιμοποιήσει περισσότερο λίπος παρά υδατάνθρακες ως ενέργεια.

Ωστόσο, επειδή η έρευνα αφορούσε ένα μόνο είδος προπόνησης, οι επιστήμονες τόνισαν πως δεν μπορούν να γνωρίζουν πώς το Fasted Cardio μπορεί να επιδράσει σε άλλα.

Αν δεν είστε πρωινός τύπος, μια τέτοια προπόνηση θα μπορούσε επίσης να σας εξοικονομήσει χρόνο καθώς δεν χρειάζεται να ξυπνάτε νωρίς για να προετοιμάσετε και καταναλώσετε το φαγητό σας πριν ξεκινήσετε την προπονητική σας ρουτίνα.

Και οι πιθανοί κίνδυνοι

Αν πρόκειται να γυμναστείτε σε κατάσταση νηστείας, μάλλον θα έχετε την όρεξη να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες άλλες στιγμές της ημέρας, όπως για παράδειγμα τη νύχτα, όπως έδειξε μελέτη.

Επιπλέον, ένα τέτοιο διατροφικό- προπονητικό πλάνο μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα κατά τη διάρκεια της άσκησης ή μειωμένη ενέργεια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης, η κατανάλωση φαγητού πριν από την προπόνηση μπορεί να βοηθήσει στην εκτέλεση μιας αερόβιας συνεδρίας άσκησης μεγαλύτερης διάρκειας και αντοχής ενώ, από την άλλη πλευρά, η προπόνηση σε κατάσταση νηστείας μπορεί να οδηγήσει αντίστοιχα σε μικρότερη.

Έρευνες έχουν επίσης επισημάνει ότι η νηστεία γενικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια πρωτεΐνης και, τελικά, σε απώλεια μυών. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι αν προσπαθείτε να χτίσετε μυϊκή μάζα, η «νηστεία cardio» μάλλον δεν είναι η βέλτιστη επιλογή.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς

Η επιλογή του Fasted Cardio είναι μια προσωπική απόφαση, την οποία πρέπει να πάρετε αφού συμβουλευτείτε τους ειδικούς επί του θέματος, τον προπονητή, τον διατροφολόγο, το γιατρό σας.

Μην ξεχνάτε πως θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ακούτε το σώμα σας.

Η συνεχής άσκηση, ανεξάρτητα από το αν τρώτε ή όχι πριν, παρέχει πολλαπλά γνωστά οφέλη για την υγεία, αρκεί να βρείτε τον κατάλληλο για εσάς τρόπο να παραμένετε δραστήριοι, σύμφωνα με τα δεδομένα της ζωής σας, τους fitness στόχους σας και βέβαια την κατάσταση της υγείας σας.