Η ενδομητρίωση είναι μια επώδυνη ασθένεια που επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί επειδή έχει κοινά συμπτώματα με αρκετές άλλες παθήσεις.

Τι είναι η ενδομητρίωση

Αυτό που συμβαίνει στην ενδομητρίωση είναι ότι ο ιστός που κανονικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας μιας γυναίκας, μεγαλώνει έξω από τη μήτρα. Όμως, δεν διασπάται και απορρίπτεται όπως θα έκανε μέσα στη μήτρα. Αντίθετα, ο παγιδευμένος ιστός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, μερικές φορές έντονο πόνο και μια σειρά από άλλα προβλήματα.

Δεν υπάρχει γνωστή αιτία για την ενδομητρίωση, αλλά αυτοί είναι μερικοί παράγοντες κινδύνου που πρέπει να έχετε κατά νου: στειρότητα, μικροί κύκλοι, αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων, κάπνισμα, έναρξη της εμμήνου ρύσεως νωρίτερα ή εμμηνόπαυση αργότερα.

Εάν ένα στενό μέλος της οικογένειας έχει ενδομητρίωση, διατρέχετε ακόμη υψηλότερο κίνδυνο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν κατά την εφηβεία και τις περισσότερες φορές παράλληλα με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως. Όμως, ο πόνος και οι κράμπες μπορεί να ξεκινήσουν πριν και να διαρκέσουν αρκετές ημέρες μετά την περίοδο. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Επώδυνες περίοδοι
  • Πόνος με την ούρηση ή τις κινήσεις του εντέρου
  • Υπερβολική αιμορραγία
  • Πόνος κατά τη διάρκεια ή μετά το σεξ
  • Κούραση
  • Υπογονιμότητα
  • Γαστρεντερικά προβλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα ή ναυτία

Το δίλημμα της διάγνωσης

Συνήθως, υπάρχει μια μέση καθυστέρηση 10 ετών από την έναρξη των συμπτωμάτων έως τη διάγνωση της ενδομητρίωσης.

Η καθυστέρηση στη σωστή διάγνωση οφείλεται εν μέρει στην παραπληροφόρηση για την ενδομητρίωση, αλλά περισσότερο επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια με άλλα γυναικολογικά και γαστρεντερικά προβλήματα.

Ακολουθούν 4 ιατρικές καταστάσεις με τις οποίες συγχέουμε πιο συχνά την ενδομητρίωση:

Δυσμηνόρροια: Αυτός είναι ο ιατρικός όρος για τις κράμπες της περιόδου. Η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια αναφέρεται σε κοινές κράμπες που μπορεί να περιλαμβάνουν άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο και κόπωση, ενώ η δευτερογενής δυσμηνόρροια προκαλείται από διαταραχή στα αναπαραγωγικά όργανα.

Αδενομύωση ή Ινομυώματα της μήτρας: Η αδενομύωση εμφανίζεται όταν ο ενδομητρικός ιστός μετακινείται στα εξωτερικά μυϊκά τοιχώματα της μήτρας, με αποτέλεσμα μια μάζα κυττάρων που μπορεί να προκαλέσει επώδυνες κράμπες, βαριά αιμορραγία, φούσκωμα και στειρότητα. Επειδή τα συμπτώματα είναι τόσο παρόμοια, η αδενομύωση συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως ινομυώματα της μήτρας, τα οποία είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται μέσα ή πάνω στο τοίχωμα της μήτρας. Ο υπέρηχος μπορεί να αποκλείσει τα ινομυώματα, καθιστώντας την ενδομητρίωση τον πιθανό ένοχο. Η αδενομύωση είναι πιο δύσκολο να διαγνωστεί – η απεικόνιση είναι μια επιλογή, αλλά συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Κύστες ωοθηκών: Είναι συχνές και συνήθως υποχωρούν από μόνες τους, αλλά εάν οι κύστες γίνουν πολύ μεγάλες ή σπάσουν, μπορεί να προκαλέσουν πολύ πόνο. Ορισμένες κύστες μπορούν να μιμηθούν την ενδομητρίωση σε υπερηχογράφημα.

Πυελικές συμφύσεις: Οι ουλές από λοίμωξη προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα ως ενδομητρίωση. Ο πόνος από αυτές τις προσφύσεις δεν είναι τόσο συνδεδεμένος με τον κύκλο μιας γυναίκας, κάτι που είναι μια μεγάλη ένδειξη ότι δεν είναι ενδομητρίωση.

Τι να κάνω

Εάν εσείς ή η κόρη σας νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά, ακούστε το σώμα σας, αλλά μην προσπαθήσετε να το καταλάβετε μόνοι σας. Ένας γυναικολόγος θα αφιερώσει χρόνο για να ακούσει τις ανησυχίες σας – και αυτά τα επώδυνα συμπτώματα – και να καταλήξει σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά η ακριβής διάγνωση είναι το «κλειδί» για την επιλογή της σωστής.