Ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο καίγονται οι θερμίδες που παίρνουμε από το φαγητό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο μεταβολικός μας ρυθμός αρχίζει να μειώνεται. Η μείωση του μεταβολικού ρυθμού μετά από κάποια ηλικία είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τείνει να αυξάνεται το βάρος μας. Κατ’ αρχάς οι μύες, που και μόνο με την ύπαρξή τους συμβάλλουν στο κάψιμο του λίπους, μειώνονται όσο περνούν τα χρόνια. Επίσης οι εναλλαγές των ορμονών – που συμβαίνουν όλο και πιο έντονα όσο μεγαλώνουμε με αποκορύφωμα την είσοδό μας στην εμμηνόπαυση – επηρεάζουν τον μεταβολισμό. Οι παρακάτω συμβουλές θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση.

Επιδιώξτε συχνές αλλαγές στο πρόγραμμά σας

Mια συνηθισμένη «παγίδα» στο fitness είναι η μονοτονία στη σωματική δραστηριότητα που έχετε επιλέξει. Aκόμη και τα πλέον συνειδητοποιημένα άτομα στο θέμα «γυμναστική», μετά από 2-3 μήνες τακτικής άσκησης με το ίδιο πρόγραμμα θα έχουν βαρεθεί.

Γι’ αυτό λοιπόν, είτε κάνετε ένα πρόγραμμα στο γυμναστήριο είτε στο σπίτι ή οπουδήποτε αλλού, προσθέστε ή αφαιρέστε στοιχεία και γενικά επιδιώξτε διάφορες τροποποιήσεις, για να μη βαρεθείτε γρήγορα, αλλά και για να δώσετε διαφορετικά… ερεθίσματα στο σώμα σας, κάτι που θα βοηθήσει και τον μεταβολισμό σας.

Γυμναστείτε με μουσική

Αφήστε τις αγαπημένες σας μουσικές επιλογές να λειτουργήσουν ως βελτιωτικό της απόδοσής σας. Το άκουσμα μουσικής κατά τη διάρκεια της προπόνησης μπορεί να κάνει την προσπάθειά σας πιο ευχάριστη, να σας ανεβάσει ψυχολογικά, να μειώσει την υποκειμενική αντίληψη κόπωσης και να αυξήσει την απόδοσή σας αποτελεσματικά. Επιλέξτε ένα μουσικό κομμάτι που σας αρέσει και ξεκινήστε την αγαπημένη σας προπόνηση.

Aν βρίσκεστε στο σπίτι, βάλτε τη μουσική που θέλετε ή προτιμήστε να γυμναστείτε στον χώρο όπου έχετε την τηλεόραση, βλέποντας το αγαπημένο σας πρόγραμμα. Tο ίδιο μπορείτε να κάνετε αν διαλέξετε να τρέξετε έξω χρησιμοποιώντας γουόκμαν. Aπλώς, προσέξτε να μην έχετε τη μουσική πολύ δυνατά, έτσι ώστε να μπορείτε να ακούτε τους ήχους του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε σε δρόμο όπου περνούν συχνά οχήματα.

Γυμναστείτε παντού για καύσεις στο φουλ

Εκτός από τη συστηματική ενασχόληση με την προγραμματισμένη προπόνηση, φροντίστε στα διαλείμματα της δουλειάς σας να κάνετε κάποιου είδους σωματική άσκηση, έστω και για 2-3 λεπτά. Βασική προϋπόθεση, η άσκηση που θα επιλέξετε να σας αναγκάζει να σηκωθείτε από την καρέκλα και να γίνεται από την όρθια θέση, π.χ. περπάτημα ή τροχάδην, έτσι ώστε να βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος και να δραστηριοποιούνται περισσότερο οι στηρικτικοί μύες της σπονδυλικής στήλης.

Ξεκουραστείτε επαρκώς

Oι τρεις προπονήσεις την εβδομάδα αρκούν για να αποφέρουν οφέλη στην υγεία σας και στη γενική φυσική σας κατάσταση, ενώ οι ενδιάμεσες μέρες είναι απαραίτητες για την ψυχική και τη σωματική ανάπαυσή σας. Kάτι εξίσου σημαντικό είναι οι απαραίτητες ώρες ύπνου για τη γενικότερη ανάπαυση του οργανισμού σας. H τακτική άσκηση μάλιστα θα διαπιστώσετε ότι συντελεί στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας.

Σηκωθείτε από την καρέκλα

Πόνοι, κούραση και η ηλικία που προχωράει μπορεί να σας κάνουν να αποφεύγετε να γυμναστείτε.

Το αποτέλεσμα είναι να μειώνονται οι θερμίδες που καίτε καθημερινά και να αυξάνεται πιθανώς το βάρος σας. Κάποιες ασκήσεις που βοηθούν στην αύξηση της ευλυγισίας σας, για παράδειγμα γιόγκα ή πιλάτες, είναι χρήσιμες τόσο στο να έχετε καλύτερη σωματική κατάσταση όσο και στο να καταφέρνετε να γυμνάζεστε και έτσι να διατηρείτε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Αν έχετε μόνο 10 λεπτά στη διάθεσή σας για να γυμναστείτε…

Προτιμήστε να κάνετε κάποια αεροβική δραστηριότητα (π.χ. περπάτημα, τζόγκινγκ, ποδήλατο, κολύμπι κ.λπ.) μέτριας έως υψηλής έντασης, που θα «ξυπνήσει» τον οργανισμό σας και θα αιματώσει όλους τους μυς, τονώνοντας ταυτόχρονα και το καρδιαγγειακό σας σύστημα.

● Αν έχετε στατικό ποδήλατο στο σπίτι, κάντε 10 λεπτά. Ξεκινήστε χαλαρά το πρώτο λεπτό, και σταδιακά αυξήστε την ένταση.

Tελειώστε (το τελευταίο λεπτό) με χαμηλότερη ταχύτητα. Φροντίστε να διατηρείτε σωστή τη θέση του κορμού, με την πλάτη ίσια και τους αγκώνες ελαφρά λυγισμένους, πιέζοντας ταυτόχρονα το τιμόνι (κάμπτοντας περισσότερο τα χέρια), για να γυμνάζετε ταυτόχρονα και τους μυς των χεριών. Σηκωθείτε από τη σέλα και σφίξτε περισσότερο την αντίσταση της πεταλιάς.

● Ανεβοκατεβείτε τις σκάλες του σπιτιού σας, με αργό ρυθμό στο ανέβασμα και γρήγορο τροχάδην στο κατέβασμα. Mια θαυμάσια άσκηση για τους μυς των ποδιών, και όχι μόνο.

● Κάντε τον γύρο του οικοδομικού τετραγώνου του σπιτιού σας ή πάτε στο σουπερμάρκετ με τα πόδια, με έντονο διασκελισμό, κουβαλώντας στην επιστροφή και μία σακούλα ψώνια σε κάθε χέρι. Είναι μία πολύ καλή άσκηση για να αποκτήσετε καλογυμνασμένα χέρια, δυνατό κορμό και σφικτούς γλουτούς, εάν την κάνετε συχνά.

Στο γυμναστήριο ή στο σπίτι, αμέσως μετά την προθέρμανση ή πριν από το τελικό χαλάρωμα, αντί να μεταφέρετε τσάντες, κρατήστε δύο βαράκια και περπατήστε με ταχύ διασκελισμό για τουλάχιστον 5 συνεχόμενα λεπτά, κάτι που θα αναγκάσει το σώμα σας να χρησιμοποιήσει περισσότερα αποθέματα λίπους ως πηγή ενέργειας.

● Βάλτε μουσική και πάρτε ένα σκοινάκι. Kάντε όσο περισσότερες αναπηδήσεις μπορείτε, με ενδιάμεσα μικρά διαλείμματα ενεργητικής ανάπαυσης, διατείνοντας τα πόδια.

Μειώνουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε

Οσο μεγαλώνουμε καίμε λιγότερες θερμίδες – εξαιτίας τού ότι ο μεταβολισμός μας γίνεται πιο αργός –, γι’ αυτό θα πρέπει να μειώσουμε και τις θερμίδες που παίρνουμε μέσω της διατροφής μας ώστε να παραμείνουμε σε ένα σταθερό βάρος. Δεν χρειάζεται όμως κάποια πολύ δραστική αλλαγή, 100 θερμίδες λιγότερες καθημερινά είναι αρκετές. Αν όμως δεν κάνουμε αυτήν τη διαφορά στην καθημερινή μας διατροφή, κόβοντας 100 θερμίδες την κάθε μέρα, είναι πολύ εύκολο να καταλήξουμε τελικά να πάρουμε 2-3 κιλά μέσα σε έναν χρόνο.