Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Biology βρήκε ότι ο οργανισμός καίει 10% περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας αργά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα συγκριτικά με νωρίς το πρωί.

Επομένως, αν θέλετε να ενδώσετε στην αγαπημένη σας λιχουδιά προτιμήστε αυτό το χρονικό διάστημα, προκειμένου να κάψετε τις θερμίδες ευκολότερα και να μην αποθηκευτούν ως λίπος.

Η έρευνα

Η έρευνα θεωρεί ότι ο κιρκάδιος ρυθμός του σώματος μπορεί να είναι ο λόγος που ο οργανισμός καίει διαφορετικό αριθμό θερμίδων σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Το 24ωρο «εσωτερικό ρολόι» δε ρυθμίζει μόνο τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης, αλλά ρυθμίζει επίσης τις ορμόνες που ελέγχουν την πείνα και την όρεξη.

Τα ευρήματα του Current Biology υποστηρίζουν ότι το φαγητό στις 5 το πρωί, όταν το σώμα σας δηλαδή καίει τις λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας, θα μπορούσε να δυσκολέψει τον έλεγχο του βάρους σας συγκριτικά με το να τρώτε 12 ώρες αργότερα, όταν το σώμα σας είναι έτοιμο να κάψει τις περισσότερες θερμίδες. Πρόσθετη έρευνα έδειξε ότι η καύση θερμίδων άρχισε να μειώνεται το βράδυ (μετά τη δύση του ήλιου) και παρέμεινε χαμηλή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό βγάζει νόημα δεδομένου ότι οι άνθρωποι εξελίχθηκαν για να τρώνε και να είναι ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια να κοιμούνται τη νύχτα. Όταν τρώτε αργά τη νύχτα -όταν η ενεργειακή σας δαπάνη είναι χαμηλότερη- είναι πιθανότερο να αποθηκεύσετε τις περιττές θερμίδες αντί να τις κάψετε.

Πώς η ώρα των γευμάτων επηρεάζει το βάρος

Ενώ η σύνδεση μεταξύ κιρκάδιου ρυθμού και καύσης θερμίδων εξακολουθεί να μελετάται, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ώρα του γεύματος επηρεάζει τη διαχείριση του βάρους. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ διαπίστωσε ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που κατανάλωναν 700 θερμίδες στο πρωινό, 500 θερμίδες στο μεσημεριανό γεύμα και 200 ​​θερμίδες στο δείπνο, εμφάνισαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από εκείνες που κατανάλωναν τις θερμίδες τους αντίστροφα (200 θερμίδες στο πρωινό, μεσημεριανό και 700 θερμίδες στο δείπνο).

Το φαγητό αργά το βράδυ θα μπορούσε επίσης να παρεμποδίσει την απελευθέρωση ινσουλίνης, καθιστώντας πιο δύσκολο για το σώμα σας να μεταβολίσει τη ζάχαρη στα τρόφιμα, σύμφωνα με άλλη μελέτη του 2019.

Το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα από τη στιγμή που θα ξυπνήσετε μέχρι τη στιγμή που θα επιστρέψετε στο σπίτι σας. Αν τρώτε το μεγαλύτερο μέρος των θερμίδων σας το βράδυ ενώ κάθεστε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση, θα δυσκολευτείτε να διαχειριστείτε το βάρος σας.

Με λίγα λόγια, προσπαθήστε να διατηρείτε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα γευμάτων, καταναλώνοντας τις περισσότερες θερμίδες σας μέχρι και νωρίς το απόγευμα, όταν το σώμα σας δηλαδή μπορεί να κάψει ευκολότερα τις θερμίδες.