Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) διαπίστωσε νέα… οφέλη της μαγειρικής για την υγεία μας, καθώς όπως φαίνεται ευνοεί και την ψυχολογία μας. Στα πλαίσια της μελέτης, παρακολουθήθηκαν 657 συμμετέχοντες σε μάθημα υγιεινής μαγειρικής διάρκειας επτά εβδομάδων.

Μαγειρική για αυξημένη ευεξία

Ταυτόχρονα, οι ακαδημαϊκοί του Ινστιτούτου ECU για τη Διατροφική Έρευνα μέτρησαν την επίδραση του προγράμματος στην αυτοπεποίθηση των συμμετεχόντων στη μαγειρική και στην αντιληπτή από τον εαυτό τους ψυχική υγεία, καθώς και στη συνολική ικανοποίησή τους σχετικά με το μαγείρεμα και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τη διατροφή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα είδαν σημαντικές βελτιώσεις στη γενική υγεία, την ψυχική υγεία και την υποκειμενική ζωτικότητα αμέσως μετά το πρόγραμμα που παρέμεινε έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του. Βελτιώσεις αναφέρθηκαν επίσης, στην αυτοπεποίθηση ως προς την μαγειρική, στην ικανότητα πιο εύκολης αλλαγής διατροφικών συνηθειών αλλά και στην υπέρβαση εμποδίων αναφορικά με την υγιεινή διατροφή.

Δεν έχει να κάνει μόνο με το φαγητό

Οι ερευνητές διαπίστωσαν την σχέση μεταξύ της κατανάλωσης περισσότερων φρούτων και λαχανικών και της μακροπρόθεσμης βελτίωσης της ψυχικής υγείας σε μια μεγαλύτερη μελέτη που συλλέγει πιο εξελιγμένα διατροφικά δεδομένα, υπονοώντας ότι οι συμμετέχοντες στην τρέχουσα μελέτη μπορεί να ένιωθαν καλύτερα και λόγω της βελτιωμένης διατροφής.

Ωστόσο, η μελέτη έδειξε ότι η ψυχική υγεία των συμμετεχόντων βελτιώθηκε παρά το γεγονός ότι η δίαιτά τους δεν είχε αλλάξει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Επίσης, τα οφέλη για την ψυχική υγεία παρέμειναν ίδια μεταξύ των συμμετεχόντων που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και εκείνων με ένα εύρος υγιούς βάρους. «Αυτό υποδηλώνει την σύνδεση της αυτοπεποίθησης αναφορικά με την μαγειρική και της ικανοποίησης γύρω από το μαγείρεμα με τα οφέλη για την ψυχική μας υγεία» αναφέρουν οι ερευνητές.

Ποιοι ωφελούνται πιο πολύ;

Στην αρχή του προγράμματος, το 77% των συμμετεχόντων που ήταν γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι ένιωθαν σίγουρες για την μαγειρική τους, ποσοστό που «έπεσε» στο 23% στην περίπτωση των ανδρών. Αλλά στο τέλος του προγράμματος, η αυτοπεποίθηση και η σιγουριά για τις μαγειρικές δεξιότητες ήταν ίσες και στα δύο φύλα αντίστοιχα.

«Αυτή η παρατήρηση είναι χαρακτηριστική και θα μπορούσε να μειώσει τυχόν προκαταλήψεις, οδηγώντας σε μια λειτουργική ισορροπία μεταξύ των φύλων αναφορικά με την μαγειρική στο σπίτι» καταλήγουν οι ερευνητές.