Εάν θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας σε καλή κατάσταση, ένα θρεπτικό και απολαυστικό γεύμα νωρίς το πρωί ή και λίγο πιο αργά είναι η ιδανική επιλογή. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωινό ή brunch που μπορείτε να απολαύσετε για να την ενδυναμώσετε.

Avocado toast με φρούτα για δυνατή καρδιά

Είναι το απόλυτο trend και ανταποκρίνεται στην φήμη του για πολλούς λόγους. Εκτός από χορταστικό και γευστικό, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καρδιά σας ενώ όταν συνδυάζεται με φρούτα όπως μούρα ή μπανάνες, αποκομίζετε ακόμα περισσότερα οφέλη.

#1 Βιταμίνες και μέταλλα στο πιάτο σας

Από το ψωμί ολικής άλεσης και το αβοκάντο, μέχρι τα μούρα και τις μπανάνες, κάθε συστατικό αυτού του πιάτου μας χαρίζει μια σειρά βιταμινών και μετάλλων, απαραίτητων για την υγεία της καρδιάς. Το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για έναν υγιή μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα, ενώ μια άλλη βιταμίνη Β, το φυλλικό οξύ, παίζει βασικό ρόλο στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι επίσης άφθονο σε σίδηρο, ο οποίος μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα. Και τα οφέλη από την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης προσθέτουν μεγάλα μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία σας. Σύμφωνα με μελέτη στο ​BMC Medicine, όσοι έτρωγαν συνήθως προϊόντα ολικής άλεσης είχαν 17% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Οι μπανάνες είναι γεμάτες με κάλιο, το οποίο βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου και των αγγείων και μειώνει την αρτηριακή πίεση, για αυτό και τις προτείνουν οι ειδικοί.

#2 Πλούσιο σε φυτικές ίνες

Τα φρούτα και το ψωμί ολικής είναι γεμάτα φυτικές ίνες, οι οποίες όχι μόνο σταθεροποιούν το σάκχαρο στο αίμα σας και σας κρατούν χορτάτους, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Τα αβοκάντο ξεχωρίζουν από άλλα φρούτα και λαχανικά χάρη στις υψηλές τους ποσότητες τόσο διαλυτών όσο και αδιάλυτων φυτικών ινών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ​Nutrients.​

#3 Άφθονο σε αντιοξειδωτικά

Τα φρούτα είναι μια «πλούσια» πηγή αντιοξειδωτικών ή χημικών ουσιών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς.

Αυτό διότι η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες μπορεί να κάνει τα μόρια της LDL (κακής) χοληστερόλης πιο πιθανό να φράξουν το τοίχωμα της αρτηρίας, σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health. Και όταν η χοληστερόλη συσσωρεύεται στις αρτηρίες σας, περιορίζει τη ροή του αίματος και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Συγκεκριμένα, «τα μούρα ξεχειλίζουν με φλαβονοειδή, τα οποία είναι φυσικά αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που ενισχύουν τα επίπεδα του μονοξειδίου του αζώτου (βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας) και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και άλλους «κακούς» στην κυκλοφορία του αίματος ενώ αυξάνουν την HDL (καλή) χοληστερόλη και μειώνουν την αρτηριακή πίεση» μας εξηγούν οι ειδικοί.