Το φυστικοβούτυρο σας χαρίζει μια «πλούσια» ποσότητα πρωτεΐνης, καλών λιπαρών και φυτικών ινών σε κάθε κουταλιά μαζί με την λεία, κρεμώδη υφή του που απογειώνει την γεύση σε κάθε σνακ ή γεύμα. Μάλιστα, υπάρχουν πολλά αλείμματα ξηρών καρπών που είναι εξίσου γευστικά, θρεπτικά αλλά και χορταστικά.

Εναλλακτικά αλείμματα ξηρών καρπών

Αν μάλιστα, συγκαταλέγεστε σε εκείνους που είναι αλλεργικοί στα φιστίκια, και έτσι, έτσι ενδεχομένως να μην μπορείτε να επωφεληθείτε από όλα τα οφέλη που προσφέρει το φυστικοβούτυρο, υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για να δοκιμάσετε:

Άλειμμα από κάσιους

Το βούτυρο από κάσιους έχει πιο κρεμώδη υφή και πιο γλυκιά γεύση από το φυστικοβούτυρο. Διατροφικά, έχει εξίσου υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά και πολλές βιταμίνες και μέταλλα, που είναι απαραίτητα για την βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού. «Τα κάσιους είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, που είναι εξαιρετικά για την καρδιά σας», λένε οι ειδικοί. «Επιπλέον τα κάσιους έχουν και σίδηρο, που δεν συναντάμε συχνά στους ξηρούς καρπούς».

Η πλειοψηφία των λιπαρών στο βούτυρο από κάσιους είναι μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs). Τα MUFA, τα οποία βρίσκονται επίσης στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο, έχουν αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Για να απολαύσετε λίγο βούτυρο κάσιους, οι ειδικοί σας προτείνουν να το δοκιμάσετε ως κρεμώδη βάση για dressing σαλάτας.

Βούτυρο από brazil nuts

Τα καρύδια Βραζιλίας  έχουν μια πλούσια, βουτυρώδη γεύση και δημιουργούν ένα απαλό και κρεμώδες βούτυρο ξηρών καρπών που είναι ελαφρώς γήινο και όχι τόσο γλυκό όσο το βούτυρο αμυγδάλου. Για αυτό και αποτελεί ιδανική επιλογή για να το χρησιμοποιήσετε σε σάντουιτς, να το περιχύσετε πάνω από τηγανίτες ή να το απολαύσετε με λίγη γκρανόλα.

«Το βούτυρο με ξηρούς καρπούς Βραζιλίας είναι επίσης μια εξαιρετική «πηγή» βιταμινών, μετάλλων, καλών λιπαρών αλλά και φυτικών ινών. Περιέχει βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, προστατεύοντας τα κύτταρα σας από βλάβες» μας λένε οι ειδικοί.

Επιπλέον έχουν έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, ένα μέταλλο που παίζει κομβικό ρόλο στην αναπαραγωγική υγεία, την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα αλλά και την παραγωγή DNA.

Βούτυρο από καρύδια

«Τα καρύδια είναι πλούσια σε καλά λιπαρά, ειδικά ωμέγα-3 φυτικής προέλευσης που είναι καλά για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου», μας λένε οι ειδικοί. «Επιπλέον, υπάρχουν και ερευνητικά δεδομένα που επισημαίνουν ότι τα καρύδια συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου».

Επειδή το άλειμμα από καρύδια έχει μια γήινη, βουτυρώδη γεύση, αλλά μπορεί επίσης να έχει μια έντονη πικρή νότα, αναμιγνύεται με άλλους ξηρούς καρπούς που δίνουν μια γλυκύτητα. Για αυτό και οι ειδικοί συνιστούν να το προσθέσετε σε μπολ smoothie ή να το συνδυάσετε με τοστ και φρούτα.

Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε: Φυλάξτε το άλειμμα από καρύδια στο ψυγείο για να μείνει φρέσκο για περισσότερο.