Είναι γνωστό ότι τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα για να προστατεύσουμε τα μάτια μας. Όπως το αντηλιακό για το δέρμα ή η οδοντόκρεμα για τα δόντια, τα γυαλιά ηλίου είναι το κλειδί για την προστασία τους και οι ειδικοί μάλιστα, συμφωνούν ότι πρέπει να τα φοράμε καθημερινά, ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά.

Ωστόσο, όλα τα γυαλιά ηλίου δεν είναι τα ίδια και ούτε όλα μπορούν να μας προστατεύσουν από την αντανάκλαση των ακτίνων όταν βρισκόμαστε κοντά σε υδάτινα σώματα, όπως θάλασσες και λίμνες.

«Αν σκοπεύετε να βρίσκεστε πολύ κοντά στο νερό, θα σας συνιστούσαμε να χρησιμοποιήσετε πολωτικά γυαλιά ηλίου, καθώς αποκλείουν το φως προς μία κατεύθυνση, μειώνοντας την αντανάκλαση και δίνοντας περισσότερη διαύγεια στην όρασή σας», λένε οι ειδικοί.

Ένας μεγαλύτερος φακός θα ήταν προτιμότερος καθώς και ένα πλαίσιο με χοντρές πλευρές. Όταν το πλαίσιο τυλίγεται γύρω από το πρόσωπο, βοηθά στην αποφυγή εισόδου φωτός από τις πλευρές των ματιών.

Πώς το νερό επηρεάζει την όραση

Όλα έχουν να κάνουν με την αντανάκλαση, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί. Όταν βρίσκεστε έξω στην παραλία ή στις όχθες ενός ποταμού, τα μάτια και το σώμα σας εκτίθενται στον ήλιο. Ωστόσο, οι ειδικοί εξηγούν ότι η λάμψη που αναπηδά από τα κύματα και τις επίπεδες εκτάσεις άμμου είναι αυτό που μπορεί να ενοχλήσει την όραση μας.

Λόγω της παρουσίας άμμου και νερού, η υπεριώδης ακτινοβολία αντανακλάται στην επιφάνεια προκαλώντας δευτερεύουσα έκθεση στα μάτια. Η άμμος και το νερό αντιπροσωπεύουν το 15% και το 10% της επιπλέον έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, αντίστοιχα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Εάν έχετε επισκεφθεί ποτέ μια λευκή, αμμώδη παραλία σε μια φωτεινή, χωρίς σύννεφα ημέρα, τότε πιθανόν να έχετε αντιληφθεί αυτήν την αντανάκλαση. Πέρα από την καταπόνηση και τους πονοκεφάλους, δεν κάνει καλό στους βολβούς των ματιών σας.

Η λάμψη έχει ως αποτέλεσμα το φως να διασκορπίζεται στο μάτι καθιστώντας δύσκολη την όραση και μπορεί να κάνει τα μάτια σας να βουρκώνουν, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Ποια τα συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος στα μάτια

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι αθροιστική και μπορεί να συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταρράκτη, εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καρκίνου των βλεφάρων. Εξίσου πιθανό είναι το ηλιακό έγκαυμα, το οποίο μπορεί να συμβεί και στα μάτια σας, προκαλώντας έντονη κούραση.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος περιλαμβάνουν ένα αίσθημα σκληρότητας, πόνο στα μάτια, πονοκέφαλο, υγρά μάτια, ερυθρότητα και θολή όραση, ενώ θα μπορούσε επίσης να κάνει τα μάτια σας ευαίσθητα στο φως, μας εξηγούν οι ειδικοί.

Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρότητα και μια γενικότερη άβολη αίσθηση στα μάτια. Η όραση μπορεί επίσης να είναι θολή και μπορεί να σας προκαλέσει πονοκέφαλο.