Ενώ το καλοκαίρι αυξάνουμε τα υγρά που καταναλώνουμε συχνά χωρίς μεγάλη προσπάθεια, μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες μας ζεσταίνουν, πρόκειται για την περίοδο που αφυδατωνόμαστε περισσότερο. Κι ενώ μπορείτε να πίνετε άφθονο νερό για να «νικήσετε» την αφυδάτωση, μπορεί να καταναλώνετε κάποια ροφήματα ή τρόφιμα που σας αφυδατώνουν χωρίς να το γνωρίζετε, «σαμποτάροντας» την ενυδάτωσή σας.

Ροφήματα και τροφές που αφυδατώνουν

Μερικές από τις πιο «ύπουλες» τροφές και ροφήματα, περιλαμβάνουν:

Κανονικά αναψυκτικά

Όπως λένε χαρακτηριστικά οι ειδικοί, τα αναψυκτικά είναι υγρές βόμβες ζάχαρης και η επίδραση της πρόσθετης ζάχαρης στα επίπεδα ενυδάτωσης είναι κάθε άλλο παρά… γλυκιά. «Όταν καταναλώνετε πολύ ζάχαρη, η συγκέντρωση σακχάρου στο αίμα αυξάνεται», εξηγούν οι ειδικοί. «Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση».

Μια καλή εναλλακτική είναι το ανθρακούχο νερό. «Μπορείτε να νιώσετε την ίδια αίσθηση δροσιάς και να προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού για περισσότερη ένταση».

Τσίχλα χωρίς ζάχαρη

«Η τσίχλα χωρίς ζάχαρη περιέχει σορβιτόλη, μια αλκοόλη ζάχαρης που μιμείται τη γεύση της ζάχαρης χωρίς να αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας. Αν και είναι ωφέλιμο από αυτή την άποψη, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας σορβιτόλης -περισσότερα από 50 γραμμάρια την ημέρα- μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις, όπως η διάρροια» εξηγούν οι ειδικοί.

Δεδομένου ότι η διάρροια συμβάλλει στην απώλεια νερού στο σώμα, μπορεί να αυξήσει τα προβλήματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Ενεργειακά ροφήματα

Τα ενεργειακά ποτά είναι τα επόμενα στη λίστα. «Η υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών που περιέχουν καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει τις πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα» αναφέρουν οι ειδικοί. Φυσικά, το ίδιο ισχύει για τον καφέ και άλλα ροφήματα με καφεΐνη, για αυτό μας υπενθυμίζουν να μην υπερβαίνουμε το συνιστώμενο ανώτατο όριο των 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα.

Με απλά λόγια, τα ροφήματα πλούσια σε καφεΐνη είναι από τα πιο αφυδατωτικά καθώς θεωρούνται διουρητικά.

Δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Όσο κι αν χρειαζόμαστε πρωτεΐνη στη διατροφή μας, αποδεικνύεται ότι η περίσσεια της μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση. «Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί να δικαιολογήσει αυξημένη πρόσληψη υγρών για την πρόληψη της αφυδάτωσης» λένε οι ειδικοί.

Σημειώνουν ότι οι ανάγκες σε πρωτεΐνη διαφέρουν από άτομο σε άτομο και βασίζονται στην ηλικία, το φύλο και το επίπεδο δραστηριότητας. «Αν επιλέξετε να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, απλώς συνδυάστε την με κάποια ενυδατικά προϊόντα όπως μαρούλι, αγγούρι, καρπούζι και/ή ντομάτες», λένε.

Πίκλες

Ενώ οι πίκλες ταιριάζουν απίστευτα δίπλα ή μέσα σε σάντουιτς, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, το οποίο μπορεί να σας αφυδατώσει. Για να διατηρήσετε υπό έλεγχο την πρόσληψη αλατιού από τα τουρσιά, «επιλέξτε γλυκά τουρσιά ή τουρσιά με 50 έως 70 χιλιοστόγραμμα νατρίου ανά μερίδα αντί για τουρσί».

«Επιπλέον, συνδυάστε τα τουρσιά με ένα ποτήρι νερό ή ένα γκασπάτσο για να παραμείνετε ενυδατωμένοι» καταλήγουν οι ειδικοί.