Κάποτε θεωρούνταν μία από τις απολαύσεις του cinema, πλέον όμως το ποπ κορν είναι μια καλή επιλογή σνακ για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, δημοφιλές σε μικρούς και μεγάλους. Πόσο υγιεινό είναι πράγματι το ποπ κορν σας και τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την διατροφική του αξία;

Σκεφτείτε το καλαμπόκι

Το καλαμπόκι (ακόμη και σε μορφή ποπ κορν) είναι δημητριακό ολικής αλέσεως και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι σημαντική πηγή βασικών βιταμινών, μετάλλων, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ασθένειες. Είναι ιδιαίτερα χορταστικό καθώς δεν χάνει τις φυτικές του ίνες και τα θρεπτικά του συστατικά, σε αντίθεση με τις επεξεργασμένες τροφές ολικής άλεσης.

Έρευνες έχουν δείξει στο παρελθόν ότι η πρόσληψη τροφών ολικής αλέσεως συνδέεται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, λιγότερες φλεγμονές και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας. Μάλιστα, η καθημερινή κατανάλωση τριών μερίδων τροφών ολικής άλεσης έχει συνδεθεί με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και λιγότερο λίπος στην κοιλιά.

Τι λάδι θα επιλέξετε;

Όταν επιλέγετε μια μάρκα συσκευασμένων ποπ κορν, προσέξτε το λάδι που αναφέρεται στα συστατικά. Τα καλύτερα έλαια, που ωφελούν και την καρδιά σας, είναι τα αντιφλεγμονώδη μονοακόρεστα λιπαρά (MUFAs), ειδικά το έλαιο αβοκάντο και το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Έλαια που έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα – όπως το αραβοσιτέλαιο, το σογιέλαιο και το ηλιέλαιο – τείνουν να είναι προφλεγμονώδη και οι ειδικοί τονίζουν να τα αποφεύγετε. Ένα από τα πλεονεκτήματα του να φτιάχνετε τα δικά σας ποπ κορν είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιείτε ένα λάδι υψηλής περιεκτικότητας σε MUFA, όπως το ελαιόλαδο.

Τι να προσέξετε στα καρυκεύματα

Τέλος, είναι σημαντικό να σκεφτείτε τα πρόσθετα καρυκεύματα. Στα συσκευασμένα ποπ κορν, τα καρυκεύματα μπορεί να είναι απλά όπως θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι. Μπορεί όμως και να περιλαμβάνουν βούτυρο και τυρί, γλυκαντικά ή ζάχαρη, που θα ήταν καλό να αποφεύγετε.

Η καλύτερη επιλογή είναι να φτιάξετε τα δικά σας ποπ κορν με υγιεινά toppings όπως αποξηραμένα φρούτα χωρίς συντηρητικά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους, μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς ή κανέλα. Επίσης η σπιτική εκδοχή σάς επιτρέπει να ελέγχετε πόσο αλάτι προσθέτετε.