Το Pilates είναι για κάθε σώμα. Επειδή δεν μπορείτε να κάνετε μια άσκηση όπως ακριβώς ορίζεται ή περιγράφεται στην τάξη, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να την κάνετε καθόλου. Υπάρχουν πάντα τρόποι να τροποποιήσετε μια άσκηση για να σας ταιριάζει, καθιστώντας την ευκολότερη ή πιο δύσκολη, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Ας δούμε πώς μπορείτε να τροποποιήσετε την πρακτική σας για να μειώσετε την καταπόνηση στα γόνατα και τους καρπούς, κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος Pilates.

Παραλλαγή για τον πόνο στους καρπούς

Η τοποθέτηση φορτίου στα χέρια όταν οι καρποί εκτείνονται κατά 90 μοίρες, μπορεί να είναι εξαιρετικά επώδυνη για άτομα με προβλήματα καρπού. Ανάλογα με την άσκηση που εκτελείτε, υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

Παραδείγματα παραλλαγών:

  • Το να κάνετε μια γροθιά και να τοποθετήσετε τις αρθρώσεις στο έδαφος μπορεί να είναι χρήσιμο σε ασκήσεις που δεν απαιτούν μεγάλο φορτίο (π.χ. όταν τα γόνατα είναι επίσης στο έδαφος), όπως όταν έρχεστε σε τετραποδική θέση.
  • Τοποθετήστε τους αγκώνες και τους πήχεις στο έδαφος όταν κάνετε σανίδα ή πλάγια σανίδα, για να αποφύγετε τυχόν επιβάρυνση των καρπών.
  • Μειώστε τη γωνία του καρπού τοποθετώντας τη διπλωμένη άκρη μιας πετσέτας ή την άκρη του χαλιού κάτω από τη φτέρνα του χεριού. Αυτό είναι χρήσιμο για ασκήσεις όπως τα push-ups που απαιτούν πλήρη χρήση του χεριού.

Παραλλαγή για τον πόνο στα γόνατα

Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται δυσφορία στα γόνατα όταν τα λυγίζουν σε γωνία μεγαλύτερη των 90 μοιρών – όταν, για παράδειγμα, εκτελούν την πόζα του παιδιού). Επίσης, το να έρθουν σε τετραποδική στήριξη μπορεί να είναι επίσης άβολο για μερικούς ανθρώπους.

Παράδειγμα παραλλαγής:

Τοποθετήστε μια τυλιγμένη πετσέτα, ένα τουβλάκι γιόγκα ή μια μαλακή μπάλα γεμάτη αέρα κάτω από τους γλουτούς σας όταν βρίσκεστε σε θέσεις όπως η θέση ανάπαυσης, για να κρατάτε το κάτω μέρος σας ανυψωμένο από τις φτέρνες. Αυτό μειώνει την κάμψη στην άρθρωση του γόνατος κι επομένως την καταπόνηση.

Όταν γονατίζετε, τοποθετήστε μια διπλωμένη πετσέτα ή την διπλωμένη άκρη του χαλιού σας κάτω από τα γόνατα για να μειώσετε την ενόχληση.