Αισιόδοξα είναι τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης για την πρόληψη του καρκίνου. Δημοσιευμένη στο περιοδικό The Lancet Planetary Health, πρόκειται για την πρώτη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή της κοινοτικής κηπουρικής και των επιδράσεών της στη δημόσια υγεία.

Η έρευνα εξέτασε κατά πόσο η παρέμβαση της κηπουρικής θα μπορούσε να μειώσει τους κοινούς κινδύνους για την υγεία σε έναν ενήλικο πληθυσμό που διαφέρει όσον αφορά την ηλικία, την εθνικότητα και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: Καρκίνος: Ποια νόστιμα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο;

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, όσοι άρχισαν να ασχολούνται με την κηπουρική έτρωγαν περισσότερες φυτικές ίνες και είχαν περισσότερη σωματική δραστηριότητα, δύο γνωστές μέθοδοι που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και χρόνιων ασθενειών.

Κηπουρική VS καρκίνου

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η κοινοτική κηπουρική μπορεί να προσφέρει μια «λύση βασισμένη στη φύση, προσβάσιμη σε ποικίλο πληθυσμό για τη βελτίωση της ευημερίας και σημαντικών συμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου για μη μεταδοτικές και χρόνιες παθήσεις» σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η δρ. Jill Litt, επίκουρη καθηγήτρια στο στο Τμήμα Περιβαλλοντικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο\Boulder και επικεφαλής της μελέτης, σημειώνει ότι τα επίπεδα στρες και άγχους μειώθηκαν μεταξύ των 291 συμμετεχόντων.

«Τα ευρήματα παρέχουν στέρεες ενδείξεις ότι η κηπουρική μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, των χρόνιων ασθενειών και των διαταραχών ψυχικής υγείας« συμπλήρωσε η ίδια.

Καλύτερες διατροφικές συνήθειες

Μέχρι το φθινόπωρο, όσοι ήταν στην ομάδα κηπουρικής, έτρωγαν κατά μέσο όρο 1,4 γραμμάρια περισσότερες φυτικές ίνες την ημέρα από την ομάδα ελέγχου, μια αύξηση περίπου 7%.

Οι συγγραφείς εξήγησαν ότι οι φυτικές ίνες ασκούν σημαντική επίδραση στις φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αποκρίσεις, επηρεάζοντας τα πάντα, από τον τρόπο μεταβολισμού των τροφών μέχρι το πόσο υγιές είναι το μικροβίωμα του εντέρου μας έως το πόσο ευαίσθητοι είμαστε στον διαβήτη και σε ορισμένους καρκίνους.

«Μια αύξηση κατά ένα γραμμάριο φυτικών ινών μπορεί να έχει μεγάλες, θετικές επιδράσεις στην υγεία» δήλωσε ο James Hebert, υγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του προγράμματος πρόληψης και ελέγχου του καρκίνου του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας.

Πιο ενεργός τρόπος ζωής

Η ομάδα κηπουρικής αύξησε επίσης τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας κατά περίπου 42 λεπτά την εβδομάδα.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είδαν επίσης τα επίπεδα του στρες και του άγχους τους να μειώνονται εμφανώς, με εκείνους που συμμετείχαν στη μελέτη πιο αγχωμένοι και ανήσυχοι να βλέπουν τη μεγαλύτερη μείωση εξομάλυνση ζητημάτων ψυχικής υγείας.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν επίσης ότι ακόμη και οι αρχάριοι κηπουροί μπορούν να αποκομίσουν μετρήσιμα οφέλη για την υγεία από το χόμπι τους. Καθώς οι κηπουροί αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία θα απολαμβάνουν και περισσότερα οφέλη, καταλήγουν οι ερευνητές.