Ένα λαχταριστό σάντουιτς με σαλάμι ή ζαμπόν, μια πίτσα με μπέικον, ένα πλατό με αλλαντικά. Δύσκολα κάποιος να πει όχι σε αυτές τις νοστιμιές. Ωστόσο ξέρουμε όλοι ότι μας επιβαρύνουν με θερμίδες και λιπαρά που επηρεάζουν το βάρος μας και βλάπτουν την καρδιά μας, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ διαπίστωσαν ότι όσα πειραματόζωα είχαν τραφεί με επεξεργασμένο χοιρινό κρέας που περιείχε νιτρώδη, ανέπτυξαν 75 % περισσότερους όγκους από εκείνα που έτρωγαν κρέας χωρίς τις χημικές ουσίες.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή κατά του καρκίνου: Τροφές και συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο

Επεξεργασμένο κρέας και καρκίνος

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που διαπιστώνεται αυτή η συσχέτιση. Ο καρκίνος και η σχέση του με την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων απασχολεί την επιστημονική κοινότητα. Το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε το επεξεργασμένο κρέας ως καρκινογόνο. Τα νιτρώδη έχουν επίσης συνδεθεί με τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Ο καθηγητής Chris Elliott OBE, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα «καθιστούν ακόμη πιο σαφή τον κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με το κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία με νιτρώδη».

Τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται ευρέως στην παρασκευή των επεξεργασμένων κρεάτων, για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, απομακρύνοντας βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όπως η σαλμονέλα, η λιστερίωση και η αλλαντίαση.

Εκτός αυτού, όμως, προσδίδουν μια δελεαστική πικάντικη γεύση και παράλληλα τη ροζ χαρακτηριστική απόχρωση σε προϊόντα αλλαντικών.

Στην πρόσφατη αυτή μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν σε ποντίκια επεξεργασμένο κρέας που περιείχε νιτρώδη, που αποτελούσε το 15% της διατροφής τους. Μια άλλη ομάδα ποντικιών, η ομάδα ελέγχου, τράφηκε με την ίδια ποσότητα κρέατος, που όμως δεν περιείχε τις χημικές αυτές ουσίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature, όσα πειραματόζωα τράφηκαν με κρέας χωρίς νιτρώδη δεν είδαν καμία αύξηση στους όγκους τους. Αντίθετα, εκείνα που κατανάλωναν το κρέας με τα νιτρώδη ανέπτυξαν 75% περισσότερους όγκους.

Αντίστοιχα, τα ποντίκια της τελευταίας ομάδας ανέπτυξαν 82% περισσότερους όγκους στο έντερο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι μια διατροφή που αποτελείται κατά 15% από επεξεργασμένο κρέας που περιέχει νιτρώδη θεωρείται υψηλή πρόσληψη.

Αλλά υποστήριξαν ότι ακόμη και η κατανάλωση του τροφίμου σε μικρότερες ποσότητες θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.

«Τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης καθιστούν ακόμη πιο σαφή τον κίνδυνο καρκίνου που συνδέεται με το κρέας που έχει υποστεί επεξεργασία. Η καθημερινή κατανάλωση αλλαντικών που περιέχουν νιτρώδη δημιουργεί έναν ρεαλιστικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» καταλήγει ο καθηγητής Chris Elliott OBE.

Καρκίνος και πρόληψη

Όσο λοιπόν κι αν μας ευχαριστούν αυτά τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, η κατανάλωση τους θα πρέπει να περιοριστεί, για την πρόληψη του καρκίνου.