Μπορεί να πιστεύετε ότι αν είχατε περισσότερες ώρες σε μια μέρα θα νιώθατε πιο ικανοποιημένοι από την καθημερινότητά σας. Ίσως επιτέλους να βρίσκατε χρόνο για να προετοιμαστείτε για τον ημι-μαραθώνιο, θα ξεκινούσατε την κηπουρική ή θα λεγάτε περισσότερα «ναι» στους αγαπημένους σας.

Αυτό που βιώνετε περιγράφεται από την συγγραφέα Cassie Holmes ως «ανέχεια του χρόνου». Αν και οι έρευνες δείχνουν ότι οι μητέρες τείνουν να το βιώνουν εντονότερα, αυτό δεν σημαίνει ότι επηρεάζει μόνο τους γονείς. Ανεξάρτητα από την κατάσταση της οικογένειας, της απασχόλησης ή της σχέσης σας, η σύγχρονη ζωή μπορεί να «κλέψει» τις ώρες μας.

Διαβάστε επίσης: Ελεύθερος χρόνος: Οι απλές δραστηριότητες που χαρίζουν χρόνια

Τα ενθαρρυντικά νέα είναι όμως, ότι μπορεί να μην χρειάζεται να κάνετε λιγότερα για να μην αισθάνεστε καταπονημένοι.

Πόσος ελεύθερος χρόνος είναι αρκετός;

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος δεν σχετίζεται απαραίτητα με μεγαλύτερη ευτυχία.

Στην μελέτη διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο ο πολύ λίγος ελεύθερος χρόνος μπορεί να σας αγχώσει αλλά ότι και η περίσσεια ελεύθερου χρόνου μπορεί να υπονομεύσει την αίσθηση του σκοπού σας και παραγωγικότητα.

Το βέλτιστο εύρος σύμφωνα με τους ερευνητές είναι οι δύο έως και πέντε ώρες την ημέρα. Οι συμμετέχοντες που είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από αυτόν δεν ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ευεξίας από εκείνους με αυτές τις ώρες.

Αυτό που κάνετε σε αυτές τις δύο έως πέντε ώρες έχει σημασία. «Μέσα σε αυτό το παράθυρο, η ευτυχία έχει να κάνει με το πώς περνάτε τον χρόνο σας» αναφέρουν οι ερευνητές.

Πώς θα τον… πάρετε πίσω

Το να οργανώνετε τις μέρες σας ώστε να συμπεριλαμβάνετε λιγότερα από αυτά που εμποδίζουν την ευτυχία σας και περισσότερα από αυτά που έχουν σημασία για εσάς είναι το «κλειδί» της επιτυχίας. Για να τα καταφέρετε, μπορείτε να δοκιμάσετε:

Κάντε τον απολογισμό σας

Ξεκινήστε κάνοντας τον απολογισμό του πραγματικού ελεύθερου χρόνου σας.

Για να δείτε πόσο ελεύθερο χρόνο έχετε πραγματικά, πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και κάντε μερικά απλά μαθηματικά. Ξεκινήστε υπολογίζοντας τυχόν διαλείμματα ή ελεύθερο χρόνο που έχετε σε μια δεδομένη ημέρα. Ίσως ξυπνήσατε νωρίς και «στριμώξατε» μια συνεδρία 30 λεπτών γιόγκα.

Δύο ώρες ακούγονται σαν πολυτέλεια για τους περισσότερους αλλά αν κοιτάξετε πραγματικά τη μέρα σας και κάνετε τους υπολογισμούς, θα δείτε ότι αθροίζονται.

Βρείτε που τον σπαταλάτε άσκοπα

Εάν ο ελεύθερος χρόνος σας συνήθως υπολείπεται των δύο ωρών, ήρθε η ώρα να γίνετε παρατηρητικοί. Συγκεκριμένα, αναζητήστε λεπτά (και μερικές φορές ώρες) που ξοδεύετε με τρόπους που δεν σας ικανοποιούν. Δυστυχώς, η εργασία και οι μετακινήσεις καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του χρόνου για πολλούς ανθρώπους.

Αν και πιθανότατα δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτές τις δραστηριότητες, ίσως μπορέσετε τουλάχιστον να τις κάνετε πιο ικανοποιητικές.

Ένας τρόπος για να αυξήσετε τον διαθέσιμο χρόνο σας είναι να μειώσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στο διαρκές scrolling στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόγραμμα βάσει προτεραιοτήτων

Αν γεμίζετε το πρόγραμμά σας με δραστηριότητες δίχως να τις ιεραρχείτε, τότε σίγουρα θα οδηγηθείτε στην «ανέχεια του χρόνου». Από την άλλη πλευρά, εάν είστε πιο επιλεκτικοί, είναι πιο πιθανό να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας για ελεύθερο χρόνο καθημερινά.

Ξεχωρίστε τα ουσιαστικά σχέδια που αξίζουν τον χρόνο σας, όπως να περάσετε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, από «κενές» δραστηριότητες που δεν έχετε στην πραγματικότητα λόγο να τις κάνετε.