Το σώμα μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητάς μας. Ο τρόπος που περπατάμε, που μιλάμε, που ντυνόμαστε κάθε πρωί, εξαρτάται κατά πολύ από το πώς αισθανόμαστε για τον εαυτό μας σωματικά. Ως εκ τούτου, πολλές φορές,  το πώς κρίνουμε την εμφάνισή μας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την αυτοπεποίθησή μας.

Η κακή σχέση που ενδεχομένως αναπτύσσουμε με το σώμα μας έχει δυστυχώς, βαθιές ρίζες. Από πολύ μικρή ηλικία αποκτούμε μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα του «ωραίου», μέσα στην οποία είναι δύσκολο να μην παγιδευτούμε. Ένα κατά τα κοινωνικά πρότυπα ωραίο κορμί θεωρείται άλλωστε ταυτόσημο της ευτυχίας και της επιτυχίας.

Πώς θα καταφέρουμε να «σπάσουμε» τις κοινωνικές νόρμες και να αισθανόμαστε καλά με αυτό που πραγματικά είμαστε;

Στιγμές που μπορεί να αισθανόμαστε ευάλωτοι για το σώμα μας

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή που μπορεί να μειώνουν την αυτοπεποίθησή μας σε σχέση με το σώμα μας. Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι:

Όταν έχουμε χάσει ή πάρει βάρος.

Οι αλλαγές στο σώμα μας άλλες φορές αντιμετωπίζονται ως βελτίωση και άλλες ως χειροτέρευση. Σε περιόδους που παίρνουμε ή χάνουμε βάρος, τα αποθαρρυντικά σχόλια ακόμη κι από κοντινούς μας ανθρώπους μπορεί να είναι έντονα. Το άγχος που σαν αποτέλεσμα προκαλείται οδηγεί σε μια αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας σε σημείο να αποφεύγουμε να δούμε το σώμα μας στον καθρέφτη.

Σύμφωνα με έρευνα ωστόσο, η θέαση του γυμνού εαυτού μας στον καθρέφτη όταν το σχήμα του σώματός μας έχει αλλάξει, μπορεί να μειώσει το άγχος και να μας βοηθήσει να επανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Καλό θα ήταν επίσης να κρατήσετε τον εαυτό σας μακριά από τα social media που συχνά προωθούν συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς και μας εγκλωβίζουν σε εικόνες πλασματικές.

Όταν αναρρώνουμε από ένα πρόβλημα υγείας.

Μια ξαφνική αλλαγή στο σώμα μας μετά από μια επέμβαση ή μία ασθένεια συνήθως συνοδεύεται από μια περίοδο θλίψης. Οι αλλαγές αυτές δεν χρειάζεται να είναι ορατές για να προκαλέσουν αρνητικά συναισθήματα.

Κλείστε τα αυτιά σας σε τυχόν δυσάρεστα έως προσβλητικά σχόλια και εστιάστε σε άλλες πτυχές της ζωής σας όπως τα επιτεύγματά σας, τα ενδιαφέροντά σας, τους κοντινούς σας ανθρώπους. Όλα αυτά θα γίνουν ασπίδα προστασίας της αυτοπεποίθησής σας και των προβληματισμών σε σχέση με την εικόνα του σώματός σας.

Επιπλέον, μην πιέζεστε. Εάν δεν επιθυμείτε να μιλήσετε για ό,τι σας συνέβη, δεν είστε υποχρεωμένοι να δώσετε εξηγήσεις σε κανέναν. Εξασκείστε  την υπομονή και την ευγένεια στις συναναστροφές σας και βεβαίως μην γεμίζετε ενοχές για τα αρνητικά σας συναισθήματα. Είναι κι αυτά μέρος της ζωής και αποτελούν «μαθήματα» που μας κάνουν πιο δυνατούς.

Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα.

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος κατά την οποία πολλές γυναίκες αισθάνονται άνετα με το σώμα τους και του δίνουν την «άδεια» να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Ωστόσο, μετά τη γέννηση του μωρού, μπορεί να προκύψουν προβλήματα λόγω αλλαγών στο σώμα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που περίπου το 41% των γυναικών αισθάνονται πιο αρνητικά για την εικόνα του σώματός τους μετά την εγκυμοσύνη σε σύγκριση με πριν.

«Συνδεθείτε» με ανθρώπους, συζητήστε επί του θέματος με άλλους γονείς και κυρίως επικεντρωθείτε στις πολύτιμες στιγμές που το νέο μέλος της οικογένειας μπορεί να σας χαρίσει.

Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, εάν νιώθετε να βρίσκεστε σε αδιέξοδο και αδύναμοι να αντιμετωπίσετε την κατάσταση μόνοι, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ώστε να σας βοηθήσει να «αγκαλιάσετε» εκ νέου το σώμα σας και να αγαπήσετε τον εαυτό σας ακριβώς όπως (και γι’ αυτό που) είναι.