Αν συγκαταλέγετε και εσείς στους ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, τότε βρίσκεστε στην κατάλληλη σελίδα. Δεν πρόκειται απλώς για ζήτημα εμφάνισης, μιας και η συσσώρευση του σπλαχνικού λίπους (σε αντίθεση με το υποδόριο) βρίσκεται πιο βαθιά μέσα στην κοιλιά σας και «κάθεται» γύρω από τα κοιλιακά σας όργανα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, μεταβολικό σύνδρομο, ορισμένους καρκίνους και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Το σπλαχνικό λίπος έχει επίσης συνδεθεί με υψηλή χοληστερόλη και αντίσταση στην ινσουλίνη ενώ έρευνες επισημαίνουν ότι ακόμη και άτομα με φυσιολογικό εύρος βάρους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας εάν έχουν υπερβολικά επίπεδα σπλαχνικού λίπους.

Διαβάστε επίσης: Υποδόριο λίπος – Τι είναι και πώς μπορείτε να το ξεφορτωθείτε

Τα καλά νέα είναι ωστόσο, ότι υιοθετώντας σωστές διατροφικές συνήθειες μπορείτε να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά, μερικές από τις πιο αποτελεσματικές περιλαμβάνουν:

Σπιτικά smoothies αντί για χυμό με ζάχαρη

Ο χυμός φρούτων μπορεί να φαίνεται σαν μια υγιεινή επιλογή, αλλά αν είναι γεμάτος πρόσθετα ζάχαρα τότε χάνει την θρεπτική του αξία.

Και σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο στο European Journal of Preventive Cardiology, όταν καταναλώνετε υπερβολική ζάχαρη, η περίσσεια μετατρέπεται σε λίπος και αποθηκεύεται στο σώμα σας, συχνά ως σπλαχνικό λίπος γύρω από την κοιλιακή περιοχή.

Ένα άλλο πρόσθετο πλεονέκτημα της κατανάλωσης σπιτικών smoothie από φρέσκα ολόκληρα φρούτα είναι επειδή πολλές φορές οι φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά αφαιρούνται από τα φρούτα κατά τη διαδικασία του χυμού και οι ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την απώλεια λίπους στην κοιλιά.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Obesity, για κάθε αύξηση 10 γραμμαρίων στην πρόσληψη διαλυτών ινών των συμμετεχόντων, το λίπος στην κοιλιά φαίνεται να μειώθηκε κατά 3,7% σε διάστημα πέντε ετών.

Επιλέξτε ροφήματα «φουλ» στα προβιοτικά

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι τα προβιοτικά στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Γνωρίζατε όμως ότι αυτά τα ευεργετικά βακτήρια παίζουν ρόλο στην σύνθεση του σώματός σας;

Έρευνες προτείνουν ότι συγκεκριμένοι τύποι βακτηρίων μπορεί όχι μόνο να επηρεάσουν την απώλεια βάρους και τη διατήρηση του βάρους σας υπό έλεγχο αλλά μπορεί και να συμβάλλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους.

Μπορούμε να τα βρούμε σε τροφές και ροφήματα που έχουν υποστεί ζύμωση συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού (το οποίο μπορεί να προστεθεί στα smoothies) και του κεφίρ.

Πιείτε την πρωτεΐνη σας

Μια ακόμα συνήθεια που μπορεί να σας βοηθήσει είναι να προσθέτετε «πηγές» πρωτεΐνης στο ρόφημα της επιλογής σας. Η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης διεγείρει την απελευθέρωση της ορμόνης της πληρότητας, η οποία καταστέλλει την πείνα και προάγει τον κορεσμό, λένε οι ειδικοί.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη σας βοηθά να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα ενώ χάνετε βάρος αυξάνοντας τον μεταβολικό σας ρυθμό.

Μάλιστα, σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nutrition & Metabolism αναφέρεται ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες έχουν συχνά λιγότερο κοιλιακό λίπος. Για αυτό, αυξήστε την περιεκτικότητα των smoothie σας σε πρωτεΐνη προσθέτοντας απλό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, βρώμη, βούτυρο αμυγδάλου ή γάλα σόγιας.