Σηκώνετε βάρη και πιάνετε τον εαυτό σας να κρατάει την αναπνοή του. Εκείνη τη στιγμή, είστε τόσο συγκεντρωμένοι στα βασικά στοιχεία της άσκησης που δουλεύετε που ξεχνάτε να αναπνεύσετε.

Ή ίσως είναι μια υποσυνείδητη στρατηγική για να κάνετε την προπόνηση να φαίνεται πιο εύκολη, πιο σταθερή.

Διαβάστε επίσης: Διατάσεις: Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε να τεντώνετε τις γάμπες σας

Όσο συνηθισμένο κι αν είναι, το να κρατάτε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενδυνάμωσης στην πραγματικότητα κάθε άλλο παρά ωφέλιμο είναι.

Γιατί τείνουμε να κρατάμε την αναπνοή μας;

Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ένοχοι για αυτή την κακή συνήθεια. Τι είναι όμως αυτό που την κάνει τόσο δελεαστική; Σύμφωνα με τον φυσιολόγο άσκησης Tom Holland, σύμβουλο γυμναστικής, οι άνθρωποι τείνουν να κρατούν την αναπνοή τους κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων.

«Συχνά είναι το αποτέλεσμα των πολυάριθμων φυσιολογικών διεργασιών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της αντίδρασης του συμπαθητικού νευρικού μας συστήματος που μπαίνει στη λειτουργία μάχης ή φυγής», εξηγεί.

Παρόλο που η γυμναστική μπορεί να μοιάζει με το πιο ήρεμο, πιο συγκεντρωτικό μέρος της ημέρας σας, εξακολουθεί να προκαλεί στρες στο σώμα. Αν δεν το έκανε, δεν θα δυσκολευόσασταν ποτέ να εκτελέσετε άλλη μια επανάληψη, άλλο ένα σετ.

Αυτό το στρες, το οποίο οι άνθρωποι συχνά παραβλέπουν, είναι που μας προκαλεί να κρατάμε την αναπνοή μας. «Το κάνουμε αυτό εν αγνοία μας. Γι’ αυτό και οι γυμναστές σας υπενθυμίζουν να αναπνέετε», προσθέτει ο Holland.

Πώς επηρεάζει τη δύναμή σας το να κρατάτε την αναπνοή σας;

Μερικοί από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο έχουν την τάση να κρατούν την αναπνοή τους ενώ γυμνάζονται. Όμως, η πρακτική αυτή δεν ωφελεί τον καθημερινό αθλητή.

«Οι αθλητές της άρσης βαρών συχνά κρατούν την αναπνοή τους για να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή και ενδοθωρακική πίεση. Έτσι αυξάνουν τη σταθερότητα της λεκάνης και της σπονδυλικής στήλης», αναφέρει ο Holland.

Αλλά για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων (δηλαδή για όποιον δεν σηκώνει ακραία βάρη), αυτή η τεχνική δεν συνιστάται. Σε μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology of Sport, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να κρατάτε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια πιέσεων στον πάγκο δεν προσφέρει κανένα όφελος.

Είναι κακό να κρατάτε την αναπνοή σας ενώ σηκώνετε βάρη;

Το να κρατάτε την αναπνοή σας δεν είναι απλά ανώφελο. Ο Holland λέει ότι υπάρχουν και κάποιες επιπτώσεις. Συγκεκριμένα, «αύξηση της αρτηριακής πίεσης, λιποθυμία, κήλες, ακόμη και καρδιακές προσβολές, ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σας και τις προϋπάρχουσες καταστάσεις», προειδοποιεί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας να αναπνέετε ενώ σηκώνετε βάρη. Σε γενικές γραμμές, οι γυμναστές θα σας καθοδηγήσουν να εισπνέετε κατά τη διάρκεια του ευκολότερου μέρους και να εκπνέετε στο δυσκολότερο μέρος.