Ζούμε ομολογουμένως σε μια αγχωτική εποχή. Ωστόσο, πολλοί από εμάς δεν συνειδητοποιούμε πώς οι προσωπικές μας συνήθειες μπορεί να συμβάλλουν στο στρες ή στην ανακούφιση από αυτό. Το decluttering έρχεται να δώσει την πολυπόθητη λύση σε διάφορες τομείς της καθημερινότητάς μας.

Η ακαταστασία μπορεί να “ρίξει” την διάθεσή μας, για αυτό και η πασίγνωστη Marie Kondo και στυλ διακόσμησης όπως ο μινιμαλισμός έχουν τόσους πολλούς πιστούς ακόλουθους.

Διαβάστε επίσης: Home declutter: Έτσι θα οργανώσετε τέλεια την ντουλάπα σας

Σε τελική ανάλυση, έχει διαπιστωθεί ότι η διαδικασία απομάκρυνσης των αχρείαστων αντικειμένων γύρω σας ή από το μέρος όπου δεν ανήκουν, όχι μόνο θα σας διευκολύνει να βρίσκετε αυτό που χρειάζεστε όταν το θέλετε αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση και την ψυχική σας κατάσταση με πολλούς τρόπους.

Πώς επιδρά στην ευεξία το decluttering

«Δίνει στους ανθρώπους μια ανανεωμένη αίσθηση ελέγχου του περιβάλλοντός τους», εξηγεί η δρ Κάριν Ρόστερ, καθηγήτρια μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού στο Αλμπουκέρκη, η οποία έχει μελετήσει την επίδραση της ακαταστασίας στην ευεξία μας.

“Όταν κάνουμε decluttering, αισθανόμαστε ελευθερία και απελευθέρωση. Πρόκειται για την ανάκτηση μιας αίσθησης κυριαρχίας και ελέγχου, νιώθουμε πιο ικανοί και αποτελεσματικοί” επισημαίνει.

Πιο πιθανό το burnout με ακαταστασία στο γραφείο

Η έκθεση σε ακατάστατα, αποδιοργανωμένα περιβάλλοντα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την προσοχή και την συγκέντρωση σας, ακόμα και να σας εξαντλήσει γνωστικά, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα.

Επιπλέον, η ζωή σε έναν ακατάστατο χώρο συνδέεται με αναφορές για μειωμένη παραγωγικότητα και χρόνια αναβλητικότητα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Psychology.

Αίσθημα ανασφάλειας από την ακαταστασία στο σπίτι

Φυσικά, το γραφείο δεν είναι το μόνο μέρος που θα βρείτε ακαταστασία. Η ακαταστασία στο σπίτι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη ζωή σας.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology, αναφέρεται ότι η ακαταστασία μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υποκειμενική ευημερία και ευτυχία.

Αν και το «σπίτι» θεωρείται συνήθως ένα ασφαλές μέρος, η ακαταστασία φαίνεται πως υπονομεύει μέρος αυτής της ασφάλειας.

Όταν η ακαταστασία κυριαρχεί σε ένα μέρος, χάνουμε τον έλεγχο του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο μπορεί να εντείνει το άγχος, το στρες, ακόμα και συναισθήματα κατάθλιψης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Επηρεάζει ακόμα και το βάρος σας

Υπάρχουν ακόμα και κάποιες ενδείξεις ότι όταν βρίσκεστε σε ακατάστατους χώρους με την πάροδο του χρόνο, θα μπορούσε να επηρεαστεί και το βάρος σας.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environment and Behavior διαπίστωσε ότι το να περνάτε χρόνο σε μια χαοτική, ακατάστατη κουζίνα μπορεί να συμβάλει σε μια μη ισορροπημένη νοοτροπία αναφορικά με το φαγητό.

Οι άνθρωποι με έναν τέτοιο τύπο κουζίνας επέλεγαν σνακ με περισσότερες θερμίδες, συγκριτικά με άτομα που είχαν μια πιο προσεγμένη και τακτοποιημένη κουζίνα.

Πότε σταματά να είναι self-care;

Ενώ τα ανεκτά επίπεδα ακαταστασίας και τα αρεστά επίπεδα οργάνωσης διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ακόμα και το decluttering μπορεί να φτάσει σε ακραία εκδοχή.

Αν το decluttering σας εμποδίζει να στρέψετε την προσοχή σας σε άλλα πράγματα στην καθημερινότητά σας, τότε σταματά να είναι ωφέλιμο.

Θυμηθείτε ότι πρόκειται για μια τεχνική για μια πιο λειτουργική κι όχι τέλεια καθημερινότητα.