Αισθάνεστε σαν να κινείστε στη ζωή αυτόματα, χωρίς να βλέπετε, να αγκαλιάζετε και να απολαμβάνετε πραγματικά; Ακούτε ποτέ αυτά που σας λένε οι άλλοι ή είστε απασχολημένοι με τα δικά σας στο μυαλό σας; Η πρωινή σας ρουτίνα αρχίζει να μοιάζει βαρετή;

Με το άγχος της δουλειάς και της καθημερινότητας είναι δύσκολο ζείτε τη στιγμή και να βρίσκετε ευχαρίστηση στην κάθε μέρα.

Έχετε σκεφτεί να χρησιμοποιήστε καθημερινές δραστηριότητες που τείνετε να κάνετε χωρίς να σκέφτεστε – όπως το βούρτσισμα των δοντιών σας – ως έναν τρόπο για να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας να εστιάζει στον έξω κόσμο;

Διαβάστε επίσης: Χέρια: Μπορεί μια συγκεκριμένη θέση τους να ισορροπήσει σώμα και νου;

Αν θα θέλατε να έχετε μια πιο πλούσια εμπειρία ζωής, οι παρακάτω απλές προτάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε τη μέρα σας με περισσότερη ενσυνειδητότητα στην πρωινή σας ρουτίνα:

1. Να είστε εκεί, τώρα

Για 10 λεπτά κάθε πρωί, κάντε τα πάντα με μεγάλη συγκέντρωση και σκοπό. Εκπαιδεύετε το μυαλό σας να εστιάζει στον εξωτερικό σας κόσμο, αντί να ζείτε μέσα στο μυαλό σας σκεπτόμενοι το παρελθόν ή το μέλλον και χάνοντας αυτό που βιώνετε αυτή τη στιγμή.

2. Πάρτε το χρόνο σας πριν μιλήσετε

Για 10 λεπτά κάθε πρωί, αποσυρθείτε σιωπηλά. Παρατηρήστε πότε θέλετε να μιλήσετε και τι θέλει το μυαλό σας να πείτε. Παρατηρήστε πώς θέλετε να απαντάτε αμέσως σε ερωτήσεις και σπάνια αφήνετε χώρο.

3. Επιλέξτε συνειδητά τις λέξεις σας

Εξασκηθείτε στο να σταματάτε για μερικά δευτερόλεπτα πριν μιλήσετε, κάνετε σχόλια ή απαντήσετε ή κάνετε μια ερώτηση. Νιώστε τον εαυτό σας να θέλει να πει κάτι, κάντε μια παύση, σκεφτείτε τι θέλετε να πείτε και στη συνέχεια επιλέξτε με προσοχή τις λέξεις σας.

Πολλοί από εμάς φοβόμαστε τις παύσεις στη συζήτηση, επειδή φοβόμαστε ότι κατά τη διάρκεια αυτού του σιωπηλού χώρου, οι άλλοι θα νιώσουν άβολα ή θα μας κρίνουν.

4. Ακούστε τη σιωπή

Η νοητική σας εστίαση στη σιωπή θα σας τραβήξει στην παρούσα στιγμή. Χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή για να ξεφύγετε από τη νοητική φλυαρία. Ακούστε το κενό ανάμεσα στις λέξεις πουλέγονται. Μπορείτε να αφιερώσετε τα πρώτα πέντε λεπτά κάθε πρωινού κάνοντας αυτή την πρακτική ή όποτε θέλετε να επαναφέρετε τον εαυτό σας στην ενσυνειδητότητα.

5. Προσποιηθείτε ότι είστε σε ριάλιτι

Επιτρέψτε στο μυαλό σας να παρακολουθεί κάθε σας ενέργεια και να μιλάει γι’ αυτήν σαν να περιγράφει μια σκηνή μιας ταινίας ή σαν να γράφει ένα βιβλίο. Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσο περισσότερο από τη ζωή θα προσλαμβάνετε – και πόσο πιο γαλήνια θα νιώθετε – όταν κατευθύνετε την προσοχή του νου σας σε όλα όσα βιώνετε, από στιγμή σε στιγμή.