Ίσως σκέφτεστε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνετε υγιείς και να προλάβετε το καλοκαίρι. Λοιπόν, αν πρόκειται να ξεκινήσετε μια νέα δίαιτα ή ένα πρόγραμμα γυμναστικής, μην το αναβάλλετε για αύριο… Η Δευτέρα είναι η καλύτερη μέρα για να ξεκινήσετε.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι Δευτέρες είναι στην πραγματικότητα ημέρες που αξιοποιούν το «φαινόμενο της νέας αρχής». Νιώθουμε ανανεωμένοι, έτοιμοι να αναλάβουμε μια αλλαγή στις συνήθειές μας.

Η ημέρα της εβδομάδας που θα αποφασίσετε να αρχίσετε να τρώτε καλύτερα μπορεί να κάνει μεγαλύτερη διαφορά από ό,τι νομίζετε.

Διαβάστε επίσης: «Cheat day»: To μυστικό μιας επιτυχημένης δίαιτας

Ακολουθούν οι καλύτερες αλλά και οι χειρότερες στιγμές για να ξεκινήσετε μια νέα συνήθεια:

Η καλύτερη ημέρα για να ξεκινήσετε μια δίαιτα, είναι αυτή που αισθάνεστε έτοιμοι

Το να είστε προετοιμασμένοι για να κάνετε μια αλλαγή στη ζωή σας, θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε. Αλλά το να είστε σίγουροι ότι ξέρετε την ακριβή ημέρα μπορεί να είναι περισσότερο ένστικτο.

Συχνά, το μυστικό της επιτυχίας είναι μια «αφύπνηση». σως πήγατε στο γιατρό και σας είπε ότι θα πρέπει να πάρετε φάρμακα αν δεν κάνετε κάτι για να μειώσετε τη χοληστερόλη σας, ή ένας φίλος σας αρρωσταίνει.

Όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα, θέτετε έναν στόχο που είναι περισσότερο συναισθηματικός παρά βασισμένος στο βάρος, και αυτό είναι συχνά πιο αποδοτικό. Αν τα πράγματα δυσκολεύουν στην πορεία, μπορείτε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας γιατί βρίσκεστε σε αυτό το ταξίδι.

Η Δευτέρα

Η εβδομάδα ξεκινάει από την αρχή και είστε έτοιμοι να υιοθετήσετε τη νοοτροπία του νέου ξεκινήματος. Άλλωστε, αν έχετε κάνει παρασπονδίες όλο το Σαββατοκύριακο, μάλλον είστε έτοιμοι να αγκαλιάσετε μια καλύτερη διατροφή.

Μετά τα γενέθλιά σας

Σε μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι ήταν πιο πιθανό να ενεργήσουν για τους στόχους τους για την υγεία μετά από ημερομηνίες ορόσημο, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών και των γενεθλίων.

Μετά από ένα σημαντικό ορόσημο, είναι λιγότερο πιθανό να μείνετε στα λάθη του παρελθόντος. Γεγονός που καθιστά ευκολότερο να εκτελέσετε συμπεριφορές που συνάδουν περισσότερο με το «νέο σας εαυτό».

Μετά από μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή σας

Ας πούμε ότι μετακομίσατε σε ένα νέο σπίτι και τακτοποιηθήκατε. Ή βρίσκεστε σε μια θέση εργασίας όπου έχετε το καλοκαίρι ρεπό. Ένας νέος τρόπος ζωής και μια νέα ρουτίνα είναι η ιδανική στιγμή για να ξεκινήσετε με νέες καλές συνήθειες.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι κάνετε μικρές αλλαγές, όπως το να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα υγιεινό πρωινό ή να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης στον καφέ σας.

Δεν είναι καλή ιδέα να βάλετε στόχο τη δίαιτα όταν έχετε μια μεγάλη εργασία στη δουλειά σας

Όταν η ζωή σας είναι πολύ απασχολημένη και σας απασχολεί κάτι – μόλις γεννήσατε, είστε πολύ απασχολημένοι στη δουλειά σας ή αναλαμβάνετε τη φροντίδα ενός μέλους της οικογένειάς σας – δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ορκιστείτε να χάσετε βάρος.

Οι αγχωτικές, πολυάσχολες περιστάσεις δεν βοηθούν να δοκιμάσετε την αποφασιστικότητα και την επιμονή σας, ενώ υπάρχουν και πρακτικοί περιορισμοί, όπως η έλλειψη χρόνου ή ύπνου.

Παρασκευο-σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και έχετε στο ημερολόγιο σας brunch, πίτσα και παγωτό. Έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι το βάρος των ανθρώπων τείνει να είναι χαμηλότερο την Παρασκευή ή το Σάββατο και υψηλότερο την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Το πρόγραμμά σας είναι εκτός προγράμματος, οπότε είναι πιο δύσκολο να τηρήσετε τις υγιεινές συνήθειες που εφαρμόζετε όλη την εβδομάδα.

Μετά από διακοπές

Για πολλούς ανθρώπους, οι διακοπές είναι η στιγμή που αφήνονται ελεύθεροι και τρώνε με την καρδιά τους. Αλλά η δίαιτα αμέσως μετά μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη. Σε μια παλαιότερη μελέτη του 2002 οι ερευνητές εξέτασαν τον ψυχολογικό αντίκτυπο του σχεδιασμού μιας δίαιτας για το μέλλον.

Ανακάλυψαν ότι μπορεί να προκαλέσει περκατανάλωση τροφής ή αλλιώς το «φαινόμενο του του τελευταίου δείπνου». Σκέφτεστε, θα γυρίσω σπίτι και θα κάνω αυστηρή δίαιτα, οπότε καλύτερα να φάω όσο μπορώ τώρα. Αυτό μπορεί να σας πάει σε χειρότερη θέση από ό,τι ξεκινήσατε.