Γνωρίζατε ότι τα οπτικά νεύρα στα μάτια μας περιέχουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια νευρικά κύτταρα, γεγονός που τα καθιστούν το δεύτερο πιο πολύπλοκο όργανο μετά τον εγκέφαλο; Ότι τα μάτια μας μπορούν να ανιχνεύσουν μια φλόγα κεριού που καίει περίπου 1,7 μίλια μακριά; Ότι μπορούν εύκολα να διακρίνουν περίπου 10 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα; ‘Οτι ένα δακτυλικό αποτύπωμα μπορεί να έχει 40 μοναδικά χαρακτηριστικά, αλλά η ίριδα (το χρωματιστό μέρος των ματιών μας) έχει… 256; Αν μόλις τα ανοιγοκλείσατε, ίσως το κάνετε αυθόρμητα  περίπου 12 φορές το λεπτό. Αυτά και πολλά άλλα στοιχεία καθιστούν τα μάτια μας τουλάχιστον αξιοθαύμαστα!

Η επιλογή τροφίμων που είναι ωφέλιμες για την υγεία των ματιών είναι ζωτικής σημασίας καθώς μεταξύ των πέντε αισθήσεων, η όραση είναι η πιο σπουδαία.

Διαβάστε επίσης: Νηστεία: Ποιες οι είναι οι καλύτερες τροφές για μετά το «σπάσιμο»

Οι περισσότεροι από εμάς δυστυχώς τείνουμε να παραμελούμε τη σημασία της υγιούς όρασης, μη συνειδητοποιώντας πως  λόγω της παρατεταμένης έκθεσης στην ακτινοβολία από τους υπολογιστές, τα κινητά, την τηλεόραση, τα βλάπτουμε καθημερινά. Σαν αποτέλεσμα, μπορούν να προκύψουν επιπλοκές, όπως:

  • Καταρράκτης.
  • Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
  • Φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων.

Τα 6 κορυφαία τρόφιμα για υγιή μάτια

Για καλή όραση, χρειάζεστε ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα εν λόγω συστατικά μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση πολλών οφθαλμικών ασθενειών και να προστατεύσουν τα μάτια από τον εκφυλισμό των μυών που σχετίζεται με την ηλικία. Επομένως, εάν η διατροφή σας στερείται αυτών, είναι καιρός να κάνετε αλλαγές…

Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας:

#1 Καρότα

Είτε καταναλώνονται ωμά είτε ως φρέσκος χυμός, τα καρότα είναι πλούσια σε βήτα-καροτίνη που βοηθά στην πρόληψη της φθοράς των μυών των ματιών. Η τακτική κατανάλωση καρότων βοηθά επίσης στη διατήρηση της καλής όρασης ακόμα και σε πολύ μεγάλη ηλικία.

Άλλα τρόφιμα πλούσια σε βήτα-καροτίνη και βιταμίνη Β-12 που είναι ωφέλιμα για την όρασή σας είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή.

#2 Πιπεριές

Οι πιπεριές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στον έλεγχο και την πρόληψη της καταστροφής των κυττάρων των ματιών. Οι πιπεριές περιέχουν επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια από το μπλε φως των οθονών, λειτουργώντας σαν «αντηλιακό».

#2 Αβγά

Τα απαραίτητα για την όραση συστατικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη βρίσκονται και στον κρόκο του αβγού.

Τα αβγά είναι επίσης πλούσια σε περαιτέρω θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται καλά για την όραση, όπως: μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.

#3 Σπανάκι

Αυτό το σκούρο πράσινο φυλλώδες λαχανικό είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την όραση.

Τα κύτταρα των ματιών μας είναι ευαίσθητα και εύθραυστα. Η καθημερινή κατανάλωση σπανακιού κάνει τους μύες των ματιών πιο δυνατούς και βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων.

#4 Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για υγιή όραση.

#5 Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Ε που βοηθούν στην πρόληψη του καταρράκτη και του εκφυλισμού των μυών των ματιών. Τα σνακ ξηρών καρπών (αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια κ.λπ.) όχι μόνο μειώνουν τους κινδύνους που απειλούν τα μάτια αλλά και την καρδιά.

#6 Γλυκοπατάτες

Τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση γλυκοπατάτας εξακολουθούν να είναι σε πολλούς, άγνωστα. Οι γλυκοπατάτες έχουν αρκετές βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, βήτα καροτίνη, κάλιο, βιταμίνη C και φυτικές ίνες που βοηθούν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων των ματιών και στην πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών της όρασης.

*Μην ξεχνάτε:

Εκτός από την κατανάλωση των προαναφερθέντων τροφίμων, είναι πάντοτε σημαντικό να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο και υγιεινό τρόπο ζωής. Επιπλέον, να μην αμελείτε τις επισκέψεις σας στον οφθαλμίατρο για σωστή πρόληψη και προστασία.