Οι διατάσεις μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη στην ευλυγισία και την καλύτερη κινητικότητά μας. Πρώτον, μπορούν να βοηθήσουν στην εκτόνωση του σφιξίματος που συσσωρεύεται όταν είμαστε κολλημένοι σε μια συγκεκριμένη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως όταν καθόμαστε όλη μέρα μπροστά από έναν υπολογιστή.

Η πολύωρη παραμονή σε ένα γραφείο μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία στα ισχύα, τις γάμπες, τους οπίσθιους μηριαίους και τα πέλματα. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να δυσχεράνει άλλες δραστηριότητες αργότερα, όπως για παράδειγμα το τρέξιμο

Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού σας κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων. Η δυσκαμψία σε μια περιοχή (για παράδειγμα, στους γοφούς) μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη περιοχή (ας πούμε, στην πλάτη). Να αναλάβει δύναμη που δεν θα έπρεπε, καθώς οι σφιχτοί μύες μπορεί να μην είναι σε θέση να εκτελέσουν μια προβλεπόμενη κίνηση.

Διαβάστε επίσης: Γυμνασμένα πόδια: Οι καλύτερες ασκήσεις για ενήλικες άνω των 40

Ενσωματώνοντας περισσότερη κινητικότητα στην ημέρα σας, μπορείτε να αντιστρέψετε αυτά τα μοτίβα και να αντιμετωπίσετε πιο άνετα, με ασφάλεια και αποτελεσματικά ό,τι ακολουθεί στο πρόγραμμά σας – είτε πρόκειται για γυμναστήριο, είτε για θελήματα.

Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Health Services Research διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της χαμηλής κινητικότητας και της αυξημένης πιθανότητας πρόωρου θανάτου. Η χαμηλή κινητικότητα, ειδικά σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία σας και να αυξήσει τον κίνδυνο πτώσης.

Γινόμαστε εγγενώς πιο δύσκαμπτοι καθώς μεγαλώνουμε αλλά είναι δυνατόν να αντιστρέψουμε μέρος αυτής της δυσκαμψίας με τακτική άσκηση κινητικότητας και διατάσεις.

Συμβουλές για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις διατάσεις και την κινητικότητα για την ευλυγισία

  • Το καλύτερο πρόγραμμα διατάσεων και κινητικότητας είναι αυτό που είναι προσαρμοσμένο στο σώμα σας και στα μοτίβα κίνησής σας.
  • Θέστε ρεαλιστικούς στόχους. Στάσεις όπως το σπαγγάτο μπορεί αποθαρρυντικές ή μπορεί να μην έχουν μεγάλη σχέση με τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης.
  • Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να επικεντρωθείτε στο να αναιρέσετε τις στάσεις στις οποίες βρίσκεστε κολλημένοι πολλές ώρες της ημέρας, όπως το να κάθεστε σκυφτοί πάνω από έναν υπολογιστή.
  • Αν θέλετε οι διατάσεις και η κινητικότητα να είναι ευχάριστες και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές, τότε βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας έχει προθερμανθεί πριν ξεκινήσετε.
  • Μια πολύ καλή στιγμή για να κάνετε μια ειδική συνεδρία κινητικότητας είναι στο τέλος μιας προπόνησης.
  • Η κατανόηση της σωστής μηχανικής των διατάσεων – βασικά, πώς πρέπει να μοιάζει γενικά μια διάταση και πού στο σώμα σας πρέπει να την αισθάνεστε – είναι το κλειδί για να αποκομίσετε τα μέγιστα από τις διατάσεις σας.
  • Ένας τρόπος για να αποκτήσετε και να παραμείνετε συνεπείς με τις διατάσεις και τη δουλειά κινητικότητας είναι να τις ενσωματώσετε στην καθημερινή σας ρουτίνα.
  • Οτιδήποτε είναι καλύτερο από το τίποτα. Ακόμη και δύο λεπτά μπορούν να είναι χρήσιμα.