Το να βρείτε χρόνο για γυμναστική μέσα στην εβδομάδα ανάμεσα σε όλες τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις αποτελεί μια από τις προκλήσεις της εποχής μας.

Ανάμεσα στη δουλειά, στα παιδιά, στις υποχρεώσεις, στο σχολείο, στις δουλειές στο σπίτι, στις κοινωνικές συναναστροφές και στο πολύτιμο «me time», μερικές φορές το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας είναι να βρείτε και χρόνο για μια προπόνηση. Ωστόσο υπάρχει περίπτωση να γυμνάζεστε και να μην το ξέρετε.

Ποιοι είναι οι «Weekend Warriors»;

Μήπως λοιπόν ανήκετε χωρίς να το γνωρίζετε στους «Weekend Warriors»; Οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» είναι εκείνοι που εκτελούν έντονες ή πολύωρες προπονήσεις το Σαββατοκύριακο για να «αναπληρώσουν» τη φυσική δραστηριότητα της εβδομάδας που πέρασε.

Διαβάστε επίσης: Υγεία: Την διατηρούμε με ελάχιστη γυμναστική

Ενώ πρότερες μελέτες αναφέρουν ότι οι επεισοδιακές «εκρήξεις» άσκησης, το να είστε δηλαδή χαλαροί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και να κάνετε σκληρή γυμναστική το Σαββατοκύριακο, δεν είναι και ό,τι καλύτερο και θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού, νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα.

Τι έδειξε η έρευνα

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Journal of the American Medical Association Internal Medicine», επισημαίνει ότι η έντονη γυμναστική το Σαββατοκύριακο μπορεί να προσφέρει κάποια από τα ίδια οφέλη για την υγεία με τη γυμναστική που μπορεί να κάνετε σταδιακά καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Προκειμένου να καθοριστεί εάν η άσκηση για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε λιγότερες ημέρες έχει τα ίδια οφέλη για τον κίνδυνο θνησιμότητας με την άσκηση για μικρότερες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οι ερευνητές μελέτησαν 350.978 ενήλικους συμμετέχοντες στη μελέτη.

Ολοι οι συμμετέχοντες δεν ανέφεραν καμία βασική χρόνια πάθηση στην αρχή της μελέτης και ανέφεραν τα επίπεδα σωματικής τους δραστηριότητας κατά τη διάρκεια 10 ετών.

Ποια οφέλη έχουν;

Οσοι πληρούσαν τις συστάσεις του ΠΟΥ (150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση ή 75 έως 150 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα) χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το αν ήταν ενεργοί μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα (οι γνωστοί «Weekend Warriors») ή τρεις ή περισσότερες ημέρες, για να καθοριστεί εάν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο θανάτου που προκλήθηκε από καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία.

Από ολότελα καλύτερα το Σαββατοκύριακο

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη γυμναστική, τακτικά ή μόνο τα Σαββατοκύριακα, έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους που είναι αδρανείς.

Επίσης δεν βρέθηκαν «σημαντικές διαφορές» μεταξύ εκείνων που έκαναν μικρές προπονήσεις καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας και των «Weekend Warriors».

Εφόσον επιτυγχάνετε τη… συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα, ο τρόπος με τον οποίο το κάνετε δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά τον κίνδυνο θνησιμότητας, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη.

Αν και αυτή η μελέτη ρίχνει φως στα οφέλη που απολαμβάνουν και οι «Weekend Warriors», το πόσο συχνά και πόσο έντονα προπονείστε εξαρτάται από τους συγκεκριμένους στόχους υγείας σας και θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να βρείτε το καλύτερο πρόγραμμα φυσικής κατάστασης για εσάς.