Το «σιωπηλό» έμφραγμα, γνωστό ως σιωπηλό έμφραγμα του μυοκαρδίου (SMI), αντιπροσωπεύει το 45% των καρδιακών προσβολών και πλήττει τους άνδρες περισσότερο από τις γυναίκες

Χαρακτηρίζεται ως «σιωπηλό» επειδή όταν εκδηλώνεται, τα συμπτώματά του δεν έχουν την ένταση ενός κλασικού εμφράγματος, όπως ακραίος πόνος και πίεση στο στήθος, διαπεραστικός πόνος στο χέρι, στο λαιμό ή στο σαγόνι, ξαφνική δύσπνοια, εφίδρωση και ζάλη.

Τα συμπτώματα του σιωπηλού εμφράγματος του μυοκαρδίου (SMI) μπορεί να είναι ήπια και τόσο σύντομα, ώστε συχνά να συγχέονται με δυσφορία ή κάποιο λιγότερο σοβαρό πρόβλημα. Γι’αυτό και πολλές φορές οι άνθρωποι τα αγνοούν.

Διαβάστε επίσης: Καρδιολογικές παθήσεις: Ενας καρδιολόγος εξηγεί γιατί η μουσική «θεραπεύει»

Για παράδειγμα, κάποιοι μπορεί να αισθάνονται κόπωση ή σωματική δυσφορία και να το αποδίδουν στην υπερκόπωση, στον κακό ύπνο ή σε κάποιο γενικό πόνο που σχετίζεται με την ηλικία. Άλλα τυπικά συμπτώματα, όπως ο ήπιος πόνος στο λαιμό ή στο στήθος, μπορεί να συγχέονται με γαστρική παλινδρόμηση, δυσπεψία και καούρα.

Επίσης, η θέση του πόνου μερικές φορές παρεξηγείται. Με το SMI, μπορεί να αισθάνεστε δυσφορία στο κέντρο του θώρακα και όχι έναν οξύ πόνο στην αριστερή πλευρά. 

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από SMI και δεν το συνειδητοποιούν είναι ανησυχητικός. Μελέτη στο Journal of the American Medical Association εξέτασε σχεδόν 2.000 άτομα ηλικίας 45 έως 84 ετών (μισές γυναίκες και μισούς άνδρες) που δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο.

Μετά από 10 χρόνια, το 8% είχε ενδείξεις καρδιακής προσβολής. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν ότι το 80% αυτών των ανθρώπων δεν γνώριζαν την κατάστασή τους. Συνολικά, ο κίνδυνος ήταν πέντε φορές υψηλότερος στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Το «σιωπηλό» έμφραγμα και οι συνηθισμένες καρδιακές προσβολές μοιράζονται τους ίδιους παράγοντες κινδύνου: κάπνισμα, υπερβολικό βάρος, έλλειψη άσκησης, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και διαβήτης.

Στην περίπτωση που το «σιωπηλό» έμφραγμα αφεθεί χωρίς άμεση ιατρική φροντίδα «αφήνει» φθορές στην καρδιά. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος ενός ατόμου για ένα δεύτερο και δυνητικά πιο επιβλαβές έμφραγμα αυξάνεται.

Στην πραγματικότητα, τα άτομα που έχουν SMI και δεν λαμβάνουν θεραπεία έχουν τριπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο. Οι παραπάνω ενοχλήσεις στην ουσία είναι ένα «μήνυμα» που στέλνει το σώμα σας ότι έχετε κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας που χρήζει αμεσης αντιδρασης και προσοχής.

Προειδοποιητικά σημάδια «σιωπηλού» εμφράγματος

Τα συμπτώματα του SMI είναι συχνά ήπια και σύντομα. Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια της «σιωπηλής» καρδιακής προσβολής, ώστε να λάβετε έγκαιρα ιατρική βοήθεια. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Δυσφορία στο κέντρο του θώρακα που διαρκεί αρκετά λεπτά ή φεύγει και επανέρχεται. Μπορεί να αισθάνεστε σαν μια δυσάρεστη πίεση, σφίξιμο ή πόνο.
  • Δυσφορία σε άλλες περιοχές του άνω μέρους του σώματος, όπως το ένα ή και τα δύο χέρια, η πλάτη, ο αυχένας, το σαγόνι ή το στομάχι.
  • Δύσπνοια πριν ή κατά τη διάρκεια της δυσφορίας στο στήθος.
  • Κρύος ιδρώτας, αίσθημα ναυτίας ή ζαλάδας.

Αν παρατηρήσετε συμπτώματα SMI, μην τα παραμελήσετε. Η άμεση αναζήτηση ιατρικής φροντίδας αποδεικνύεται σωτήρια.